Ne izgubljaj časa v avtu in kolesarski zajtrk na Prešercu

Kolesarjenje ima številne prednosti pred uporabo osebnega avtomobila, so v današnji akciji opozarjali v društvu Focus in Ljubljanski kolesarski mreži.

Objavljeno
05. junij 2015 16.27
Kolesarski zajtrk
Ma. J., Ljubljana
Ma. J., Ljubljana

Ljubljana - Potem ko so zimske pogostitve kolesarjev z jutranjim čajem že skoraj postale stalnica, je kolesarje na Prešernovem trgu danes pričakal zajtrk. Akcija se sicer ni odvijala le na Prešernovem trgu, pač pa je okoli sto prostovoljcev po mestu vozilo v majicah z zbadljivimi napisi, na nekaterih lokacijah pa so razobesili tudi transparente, ki pozivajo voznike avtomobilov, naj raje skočijo na kolo.

Akcijo sta na svetovni dan okolja organizirali sta društvi Focus in Ljubljanska kolesarska mreža v okviru projekta Ne izgubljaj časa v avtu. Njen namen je bil opozoriti na prednosti, ki jih za nas in celotno mesto prinaša izbor kolesa za transport po mestu.

Hitrejši, bolj fit in bolj ekonomični

»Zakaj bi izgubljali čas v avtomobilu, če pa smo s kolesom hitrejši, bolj fit, bolj ekonomični in prispevamo k dvigu kakovosti življenja v mestu«, so na dan okolja kolesarji ob jutranji in popoldanski konici z napisi na majčkah opozarjali voznike in njihove sopotnike v avtomobilih. Kolesarje je na Prešernovem trgu čakal zajtrk: palačinke, smutiji, sadje, rogljički in kavica.

Kot so zapisali v društvu Focus, delež kolesarskega prometa v Ljubljani narašča in se bliža 14 odstotkom. Še vedno previsok delež avtomobilskega prometa (38 odstotkov) pa kaže na to, da je potencialnih kolesarjev v Ljubljani še veliko. Ravno zato je potrebno nadaljevati z ukrepi za nadaljnji razvoj trajnostne mobilnosti. Na drugi strani pa smo mi tisti, ki s svojimi mobilnimi navadami soustvarjamo okolje, v katerem živimo, poudarjajo v društvu.

»Nihče si ne želi živeti obdan z asfaltom in pločevino, dihat onesnažen zrak, prenašati hrup in stres prometnih zastojev. Na videz nepomembna odločitev, kako se bomo peljali do službe, ima v resnici zelo veliko težo,« je povedala Katarina Otrin iz Focusa.

Pripelji srečo v službo

S podobno idejo se je akciji pridružila nacionalna pobuda Pripelji srečo v službo, ki aktivno spodbuja kolesarjenje na delo v skupinah po tri. Namen projekta je zaposlene spodbuditi k temu, da že pred službo naredijo nekaj dobrega za svoje razpoloženje, telesno pripravljenost in tudi za denarnico ter ne nazadnje za okolje. Kolesarjenje namreč pozitivno vpliva na občutek sreče, s tem pa povečuje tudi delovno učinkovitost in izboljšuje odnose s sodelavci.