Aprila začetek rušenja na kopališču Kolezija

Izbrani izvajalec za rušitvena dela je prepolovil začetno ceno. Občina še tretjič v tožbo proti ministrstvu zaradi sofinanciranja projekta.

Objavljeno
26. marec 2014 16.54
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Prva gradbena dela na propadajočem kopališču Kolezija bi se lahko začela aprila. Občina je namreč izbrala izvajalca rušitvenih del. Objavljen je tudi že razpis za glavnega gradbinca.

Iz službe za javna naročila so sporočili, da so pri javnem naročilu za odstranitvena dela in ureditev objekta Hribar-Vrhovšek med sedmimi ponudniki izbrali skupno ponudbo podjetij Dolinšek transport in Adriaing. Kot smo poročali, je na razpis prispelo osem prijav, pogajanja pa so bila, kot kaže, zelo uspešna, saj sta izbrana ponudnika začetno ceno prepolovila. Konec januarja sta namreč za razpisana dela – izbrani izvajalec bo moral odstraniti stari objekt ter oba zunanja bazena, ploščad ob bazenu in druge elemente zunanje ureditve (razen košarkarskega igrišča, ki ga bodo uporabili kot podlago za postavitev gradbiščne infrastrukture in opreme) ter po sporazumu med občino in lastnico urediti sosednji objekt Hribar-Vrhovšek – oddala ponudbo v vrednosti 280 tisoč evrov (z DDV). Zdaj z MOL sporočajo, da je ponudbena cena Dolinšek transporta in Adriainga 114.897 evrov brez davka oziroma 140.174 z davkom. Odločitev o izbiri izvajalca še ni pravnomočna, saj se do 1. aprila neizbrani kandidati na odločitev komisije lahko pritožijo.

Če ne bo pritožb, se bodo dela lahko začela aprila, napovedujejo na občini. Izvajalec bo imel za izvedbo na voljo dva meseca. Teče pa tudi že javno naročilo za izvajalca gradbeno-obrtniških in instalacijskih del ter dobavo in montažo bazenske tehnike. Načrtovana je gradnja novega zunanjega olimpijskega bazena, velikega 25 x 50 metrov, otroških zunanjih bazenov in obbazenske ploščadi ter gradnja kletne etaže s parkirnimi površinami, vstopnega objekta s prostori za gostinski lokal, velnesom in drugimi servisnimi prostori. Objekt bo imel 5135 kvadratnih metrov površin, bazeni pa 1425.

Ponudniki – na MOL prijave zbirajo do 18. aprila – bodo morali dokazati, da so v zadnjih petih letih uspešno zgradili vsaj en objekt z bruto tlorisno površino tisoč kvadratnih metrov v vrednosti najmanj dveh milijonov evrov. Če zapletov ne bo, je začetek del mogoče pričakovati poleti, izbrani ponudnik pa bo imel za gradnjo na voljo tristo dni oziroma deset mesecev, kar pomeni, da bo novo kopališče nared za kopalno sezono 2015.

Še tretji »ne« ministrstva, še tretja tožba

Potem ko je ministrstvo, pristojno za šport, že dvakrat zavrnilo vlogo MOL za sofinanciranje nove Kolezije (zadeva se vleče že od leta 2008) in je sodišče zaradi postopkovnih napak dvakrat ugodilo tožbi občine zoper sklep ministrstva, se je zgodba ponovila še tretjič. Kot smo že poročali, je ministrstvo januarja še tretjič zavrnilo vlogo MOL, ta pa se je na odločitev pritožila. Ministrstvo je njeno pritožbo zavrnilo, saj vloga ni izpolnjevala treh pogojev iz javnega razpisa. Še v času odločanja o pritožbi pa je občina na upravno sodišče vložila tožbo, kot poudarjajo na ministrstvu, prezgodaj, saj je »treba najprej odločiti o pritožbi, kakor je določeno v določilih javnega razpisa, in šele nato je mogoč upravni spor«. Upravno sodišče o prezgodaj vloženi tožbi MOL še ni odločilo, so še sporočili z ministrstva.