Arheologi bodo kmalu odšli, bo sledila gradnja?

Na gradbišču bodoče Garaže Kozolec II tokratne arheološke najdbe nimajo večje vrednosti – Sta ZIL Inženiring in Gradis G zmožna izpeljati projekt?

Objavljeno
10. maj 2013 16.29
Izkopanine pri klubu K4,Ljubljana Slovenija 09.05.2013
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Arheologi ljubljanskega mestnega muzeja končujejo arheološke raziskave na šeststo kvadratnih metrov velikem območju na zahodni strani Slovenske ceste, kjer je načrtovana podzemna garaža Kozolec II. S tem bo odstranjena ena zadnjih ovir za začetek gradnje.

Arheolog Martin Horvat je povedal, da pri letošnjih izkopavanjih niso naleteli na tako bogate najdbe kot v letih 2010 in 2011. Takrat so na 2300 kvadratnih metrov velikem območju odkrili 45 skeletnih in 16 žganih antičnih grobov v okviru severnega emonskega grobišča (iz obdobja od 1. do 4. stoletja), več struktur, kot so jame, jarki in tlaki, ter večje število antičnih novcev.

V zdajšnji drugi fazi pa so odkopali le dobro ohranjene dele objekta iz 19. stoletja. Ostankov, ki bi pričali o življenju takratnih prebivalcev, ni veliko, medtem ko je iz zgodovinskih podatkov znano le, da je tam nekoč stal samostan, ob njem pa sirotišnica ali bolnišnica.

Manj vredne zgodovinske najdbe

Na vprašanje, kakšna bo usoda izkopanih ostankov, je Horvat odgovoril, da niso toliko vredni, da bi jih bilo smiselno ohraniti. Ker so napoti načrtovani podzemni garaži in trgu nad njo, jih bodo investitorji podrli. Dokler se gradnja ne bo začela, pa jih bodo Ljubljančani lahko opazovali skozi luknje v zaščitni ograji.

Projekt bo šel naprej

Kdaj se bo začela gradnja garaže Kozolec II z 250 parkirnimi prostori, paviljonom in trgom nad njo, je težko napovedati. Akt o javno-zasebnem partnerstvu med MOL in družbo ZIL Inženiring je bil podpisan pred skoraj štirimi leti, gradbeno dovoljenje je bilo izdano letos, začetek del pa bo odvisen predvsem od zasebnega partnerja, ki je v finančnih težavah. A je župan Zoran Janković nedavno dal vedeti, da bi projekt v najslabšem primeru lahko izpeljala občina sama oziroma v sodelovanju z zainteresiranimi kupci garažnih prostorov iz bližnje okolice.