Arso zavrnil izdajo okoljevarstvenega soglasja za obnovo Plečnikovega stadiona

Razlog za zavrnitev so po njihovih pojasnilih visoko presežene mejne vrednosti kazalcev hrupa v času gradnje.

Objavljeno
02. december 2014 14.39
Plečnikov stadion ljubljana 9.10 2013
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Ljubljana - Agencija RS za okolje je z odločbo zavrnila izdajo okoljevarstvenega soglasja za projekt Bežigrajskega športnega parka oziroma obnove Plečnikovega stadiona. Na agenciji so za STA pojasnili, da so odločbo izdali 27. novembra, razlog za zavrnitev pa so po njihovih pojasnilih visoko presežene mejne vrednosti kazalcev hrupa v času gradnje.

Na agenciji so zapisali, da nameravani poseg ni skladen s predpisi o varstvu okolja, natančneje z uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju. »Investitor s predloženim poročilom o vplivih na okolje, ki ga je v postopku sam predložil, ni uspel izkazati, da bodo emisije hrupa v času gradnje pod mejnimi vrednostmi«, so pojasnili in dodali, da bi presežene mejne vrednosti hrupa prizadele območja oziroma naselja, ki sodijo v eno najvišjih varstvenih območij pred hrupom.

Družba Bežigrajski športni park (BŠP) je okoljevarstveno soglasje za omenjeni projekt prvič dobila maja 2012. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je nato novembra istega leta soglasje po pritožbi predstavnikov koordinacijskega odbora stanovalcev Fondovih hiš odpravilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje Agenciji RS za okolje.

Arso je v ponovnem postopku zavrnil zahtevek BŠP za izdajo soglasja, vendar pa je pristojno ministrstvo junija letos nato odločbo agencije, s katero so zavrnili izdajo soglasja, odpravilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Ljubljanski mestni svetniki bodo sicer na seji v ponedeljek odločali o ponovnem podaljšanju pogodbe družbe Bežigrajski športni park, ki so jo ustanovile ljubljanska občina, GSA poslovno svetovanje in Olimpijski komite Slovenije z namenom obnove Plečnikovega stadiona. Pogodbo vsako leto podaljšujejo, ker družba BŠP še ni dobila gradbenega dovoljenja.