Avtomatizirano prenočevanje ob Astri

V zasebnem samopostrežnem hotelčku zaposlene oziroma recepcijo v celoti nadomešča avtomat.

Objavljeno
19. marec 2018 17.20
Evi rooms
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Ljubljana – V poslovni stavbi v ulici Bežigrad 6 so odprli svojevrsten samopostrežni hostel z desetimi turističnimi sobami. Njegova posebnost je, da deluje brez recepcije in da gost vse potrebno lahko opravi na avtomatu v preddverju objekta.

V pogovoru z Žigom Drofenikom, direktorjem podjetja Evi Rooms, kakor se imenuje omenjeni zasebni hostel, smo zvedeli, da sta podjetji Sloving in Exoterm še pred tremi leti na območju za Astro nameravali zgraditi stolpnico s 140 stanovanji, zaradi katere bi morali prej odstraniti tudi poslovno stavbo v ulici Bežigrad 6. Ker pa sta gradnjo odložili za nedoločen čas in na delu parcele nekdanjih Učnih delavnic namesto nje uredili le začasno makadamsko parkirišče, je lastnik Slovinga Jože Drofenik sklenil, da bo propadajočo poslovno stavbo raje prenovil kot podrl.

Deset sob, tri zvezdice

Žiga Drofenik je povedal, da so objekt iz leta 1910, ki je bil nekdaj mizarska delavnica, zdaj pa je že vrsto let poslovni objekt v lasti njegovega očeta Jožeta, temeljito prenovili od kleti do podstrešja. V stavbi, ki ima približno 1000 kvadratnih metrov uporabne površine, večino prostorov zasedajo sami oziroma njihovi najemniki. Od sredine januarja pa je na voljo tudi deset turističnih sob s tremi zvezdicami, ki so jih uredili v prej neizkoriščenem podstrešju.

Direktor podjetja Evi rooms v eni od svojih sobic za prenočevanje. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Sobice imajo od 12 do 20 kvadratnih metrov površine, pri čemer lahko v manjših prespita največ dva gosta, v večjih pa trije. Vsaka ima svojo kopalnico, eno ali dve postelji in najnujnejšo opremo (tudi sef in radio). Namenjene so predvsem gostom, ki želijo v Ljubljani ostati dan, dva ali tri, zato v njih ni televizije. Ta je le v skupnem prostoru za posedanje in druženje. Ime prenočišč je del zgodovine očetovega podjetja, je dejal Žiga Drofenik in zatrdil, da niso del hotelske verige iz Grčije, ki se na spletu pojavlja s skoraj enakim imenom Evi Room's. Po njegovem gre za čisto naključje.

Avtomat namesto recepcije

Če sobe niso nič posebnega, pa je poseben način prevzema ključa zanje. Gost se v preddverju stavbe najprej ustavi pri avtomatu in sledi njegovim navodilom. Če sobe prej ni rezerviral na portalih airbnb ali booking, izbere prosto sobo, avtomat pa opravi postopek rezervacije in plačila. Najprej zahteva osebni dokument (osebno izkaznico ali potni list), nato ga posname z biometričnim skenerjem. Sliko primerja z osebo, ki stoji pred njim, in če sta istovetni (ta del je pomemben kot zaščita pred tistimi, ki bi hoteli sobo najeti z ukradenim dokumentom), gost postopek lahko nadaljuje.

Po plačilu kavcije in prenočišča za poljubno število dni izda kartico za izbrano sobo, ki odpira skupna vrata in sobo, služi pa tudi kot kontakt za elektriko. Ob odhodu avtomat vrne pet evrov kavcije in deponira kartico ter javi čistilnemu servisu, da je treba izpraznjeno sobo očistiti in zamenjati posteljnino.

Drofenik je dejal, da gre za prvi tak primer avtomatskega oddajanja sob v Sloveniji in da ga nameravajo, če so bo prijel, v prihodnosti širiti. Za zdaj se tržijo sami, njihovi gostje pa lahko svoje avte parkirajo tudi na njihovem začasnem parkirišču ob poslovni stavbi oziroma na Gospodarskem razstavišču.