Bazen na Kodeljevem bo dobil nov balon

Športne investicije: Prenovili bodo tudi atletski park Kodeljevo ter postavili deset novih igrišč za ulično vadbo.

Objavljeno
02. junij 2017 17.08
LJUBLJANA 15.04. 2012 kopalisscce Kodeljevo. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Opozorila staršev otrok, ki trenirajo v ljubljanskih plavalnih klubih, o nevzdržnih pogojih za trening so vendarle prinesla prvi rezultat: Šport Ljubljana kupuje novo montažno dvorano, ki bo zamenjala dotrajani balon nad bazenom na Kodeljevem.

V začetku leta so se aktivirali starši mladih plavalcev iz ljubljanskih klubov in javnost opozorili na slabe razmere za trening v glavnem mestu, ki se odražajo tudi v slabih rezultatih ljubljanskega plavanja. Poleti se mladi plavalci gnetejo z rekreativci in kopalci na letnih kopališčih, pozimi trenirajo v neprimernih in higiensko vprašljivih razmerah na Kodeljevem, so opozorili starši, in od občine zahtevali, naj vendarle stori kaj za to, da se bo prestolnica znebila oznake edinega glavnega mesta EU, ki nima pokritega olimpijskega bazena.

Čeprav je župan Zoran Janković nedavno napovedal, da bo občina vztrajala pri dragem projektu prenove bazena Ilirija, kaj več konkretnega o tem še ni znanega. Bodo pa, kot kaže, vsaj pogoji na Kodeljevem od jeseni nekoliko boljši. Če so starši na januarskem sestanku s predstavniki MOL, odgovornimi za šport, na vprašanje, ali obstaja plan B, če balona zaradi dotrajanosti septembra ne bo več mogoče postaviti, ostali brez dogovora, so se v javnem zavodu Šport Ljubljana zdaj le zganili.

Sodobnejša različica

Objavili so naročilo za »dobavo in montažo napihljive nadtlačne dvorane,« ki bo namenjena prekritju plavalnega bazena na Kodeljevem. Dvorana bo dolga 61 metrov, široka 33, v višino pa bo merila 11,5 metra. Skupaj z njo kupujejo tudi vpihovalno-grelno enoto, ki bo s stalnim vpihovanjem zraka v notranjost vzdrževala stabilnost nadtlačne hale, ter z vgrajenim toplotnim izmenjevalcem segrevala zrak pred vpihovanjem v notranjost tako, da bodo ustvarjeni normalni klimatski pogoji. Dokumentacija predvideva, da mora izbrani ponudnik dela izvesti do začetka septembra. Šport Ljubljana je na naročilo prejel dve ponudbi: Duola za 215 tisoč evrov (brez DDV) in mnogo cenejšo DBS Inženiringa za 117 tisočakov brez DDV. Čeprav je Duol ponudbo nato v pogajanjih znižal za 60 tisočakov, je ta še vedno presegala zagotovljena finančna sredstva zavoda, Šport Ljubljana pa je naročilo oddal DBS Inženiringu. Odločitev je bila sprejeta v četrtek, tako a še ni pravnomočna.

V Športu Ljubljana so na vprašanje, kdaj so sprejeli odločitev, da vendarle investirajo v novi balon nad bazenom Kodeljevo, odgovorili, da je to »vezano na sprejeti poslovni načrt investicij za leto 2017«. Dodajajo, da bo nova montažna dvorana podobna zdajšnji, »vendar s sodobnejšo elektro in strojno opremo«. Na vprašanje, ali na bazenu načrtujejo še kakšne investicije ali spremembe, ki bi izboljšali pogoje za plavanje, pa odgovarjajo, da »sedanja ureditev zagotavlja vse potrebne pogoje za izvajanje trenažnega procesa za plavalce«.

Pol milijona za atletski park

To sicer ne bo edina investicija na Kodeljevem; Šport Ljubljana je namreč tudi v postopku izbire izvajalca za prenovo tamkajšnjega atletskega parka. Kot so zapisali v tehničnem poročilu, nameravajo obnoviti atletski del stadiona in tako »zagotoviti infrastrukturo za nadaljnji razvoj atletike. Predvidena je celovita prenova atletskega stadiona s tribunami in spremljajočimi prostori, saj je obstoječa infrastruktura dotrajana in pomanjkljiva ter ne omogoča tekmovanj in kvalitetnih treningov«. Nadalje navajajo tudi, da bo atletski stadion v prvi fazi nadomestil pomanjkanje infrastrukture v času gradnje novega Atletskega centra Ljubljana v Parku Šiška. Projektantska ocena projekta znaša 530 tisoč evrov, kdaj bo stadion prenovljen, pa je po navedbah javnega zavoda odvisno od postopka izbira izvajalca.

Manjšo investicijo Šport Ljubljana načrtuje tudi v Šiški, kjer bodo zamenjali umetno travo na nogometnem igrišču, ki se nahaja na zahodnem delu šišenskega športnega parka. Tega sicer v prihodnjih letih čaka temeljita prenova, saj občina tam načrtuje vzpostavitev Atletskega centra Ljubljana, a kot pojasnjujejo v javnem zavodu, je to nogometno igrišče izven območja novega centra, za katerega trenutno izbirajo najboljšo arhitekturno rešitev. Gra za igrišče v tako imenovanem trikotniku ob Magistrovi ulici. Šport Ljubljana je za prenovo že izbral izvajalca: dela bo za 232 tisoč evrov z DDV izvedla Lesnini MG oprema.

Igrišča za ulično vadbo

S tem se načrtovane investicije, za katere je zavod že v postopku izbire izvajalcev, ne končajo. V teku je tudi razpis za ureditev več igrišč z napravami za ulično vadbo, na katerih bo mogoče potelovaditi na klopeh za vadbo, bradljah, gimnastičnih drogovih in krogih. Izbrani izvajalec jih bo moral urediti na desetih lokacijah, s čimer bodo dopolnili že obstoječe trim otoke in zunanje fitnes naprave, kjer se lahko meščani razgibavajo. V zavodu pričakujejo, da bodo igrišča na novih lokacijah urejena predvidoma v sredini avgusta.

Še vedno pa ni novih teniških igrišč ob gimnastičnem centru na Viču, čeprav so v javnem zavodu konec leta napovedovali, da bo razpis zanje objavljen že v začetku pomladi. Kot pojasnjujejo zdaj, to investicijo vodi Služba za razvojne projekte in investicije na MOL (projekt naj bi delno financiral zavod, delno pa občina), kjer pravijo, da bo razpis za gradbena dela objavljen predvidoma konec tega meseca in da bi z gradnjo lahko začeli jeseni.