Bežigrajski stadion: Občina bi še šestič podaljšala pogodbo

Tokrat brez napovedi, da bo gradbeno dovoljenje v prihodnjih dvanajstih mesecih pridobljeno.

Objavljeno
28. avgust 2013 17.01
Slovenija, Ljubljana, 23.03.2012 - Ljubljanski centralni stadion. Foto: Leon VIDIC/DELO
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Na septembrski seji mestnega sveta se bo, kot kaže, še šestič ponovila že znana zgodba: občina predlaga, da se družbena pogodba za obnovo bežigrajskega stadiona podaljša za leto dni.

Pogodbo o ustanovitvi družbe Bežigrajski športni park (BŠP) so trije družbeniki, MOL, OKS in investitor GSA v lasti Joca Pečečnika, sklenili jeseni 2007. V njej so zapisali, da družba preneha v primeru, da obnova Plečnikovega stadiona ne bo mogoča zaradi nepridobitve gradbenega dovoljenja v 12 mesecih od dneva sklenitve družbene pogodbe.

Nato so na MOL vsako leto to določilo podaljševali za dodatnih dvanajst mesecev; tokrat predlagajo podaljšanje do septembra 2014.

Naj spomnimo, projekt se je najprej odvijal zelo počasi, med drugim zaradi izpolnjevanja kulturnovarstvenih pogojev. Na začetku leta 2011 je investitor le zaprosil za okoljevarstveno soglasje (ki je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja), a ta postopek še danes ni končan. Potem ko je agencija za okolje (Arso) soglasje maja lani izdala, ga je jeseni ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) odpravilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje na Arso. Tam so aprila odločili, da vlogo zavrnejo.

Na odločitev se je BŠP pritožil, o čemer mora zdaj znova odločiti ministrstvo. Od tam so sporočili, da o pritožbi še ni bilo odločeno in da trenutno še ne morejo predvideti, kdaj bo. Ministrstvo je pritožbo z dokumenti zadeve prejelo 20. junija.

Kako bodo odločili, ni mogoče napovedati, vendar okoljevarstveno soglasje ni edina ovira do gradbenega dovoljenja. Druga je zemljiškoknjižni postopek za določitev funkcionalnega zemljišča, ki so ga sprožili stanovalci Fondovih blokov. Ti nasprotujejo gradnji stolpnice v jugozahodnem delu območja in gradnji poslovnih objektov južno od Fondovih blokov ter so prepričani, da je projekt, kakršnega si je zamislil Pečečnik, okoljsko nesprejemljiv.

Upravna enota čaka na odločitev sodišča

Že konec leta 2009 so na sodišče vložili predlog za določitev pripadajočega zemljišča Fondovim hišam, ki zajema tudi zelenico med Fondovimi bloki in stadionom. To je kot vložek v BŠP dala občina, na njej pa je predvidena gradnja šestih objektov za poslovne dejavnosti. Sodišče o predlogu še ni odločilo, je pa tudi to ovira za izdajo gradbenega dovoljenja. Kot v gradivu za mestni svet pojasnjujejo na MOL, je upravna enota v postopku izdaje gradbenega dovoljenja za komunalno opremljanje (vlogo so dali decembra lani) ugotovila, »da bo dovoljenje lahko izdala, ko bo zaključen zemljiškoknjižni postopek za določitev funkcionalnega zemljišča«. Na občini še pojasnjujejo, da je sodišče junija letos v tem postopku vendarle imenovalo sodnega izvedenca geodetske stroke. »Zato je možno pričakovati, da bo sodišče odločilo do konca leta 2013,« je zapisal vodja oddelka za šport Marko Kolenc.

Drugače kot prejšnja leta, ko so »z veliko gotovostjo« napovedovali, da bo v dodatnih 12 mesecih gradbeno dovoljenje vendarle izdano, pa so se na MOL take napovedi vendarle vzdržali. Tokrat le ugotavljajo, da dovoljenja do oktobra letos ni mogoče pričakovati, in predlagajo, da se rok za začetek izvedbe projekta podaljša za eno leto. Zadnjo besedo pri tem bodo imeli mestni svetniki na seji, ki bo 16. septembra, a presenečenj – glede na absolutno večino Liste Zorana Jankovića – ni pričakovati.