Brezplačni odvoz dreves in vejevja le še do konca meseca

Meščani na kupe drevja, uničenega v žledu, odlagajo tudi zeleni odrez, odvoz katerega sicer ni brezplačen.

Objavljeno
26. marec 2014 16.31
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Ljubljančani bodo lahko ob javnih površinah odlagali vejevje in ostanke dreves, polomljenih ob februarskem žledu, le še do konca meseca. Do takrat jih bodo odvažali brezplačno, potem pa bo treba vsak odvoz plačati.

Takšno potezo Snage je ta teden oznanil župan Zoran Janković. Razložil je, da so nekateri začeli izkoriščati to naravno nesrečo tudi za večkraten brezplačen odvoz. In to ne polomljenega vejevja, temveč predvsem zelenega spomladanskega odreza povsem zdravih dreves in grmovja.

Kot je povedal David Polutnik, vodja mestnega oddelka za gospodarske javne službe in promet, so se delavci Snage začeli pritoževati, da so ponekod odpeljali ostanke žleda, nato so jih čez nekaj dni znova poklicali na isto lokacijo, kjer pa jih niso čakale odlomljene veje, debla in štori, temveč sveže odrezane vejice.

Težava pri tem je, kako določiti, kaj si zasluži brezplačen odvoz in za kakšen kup vejevja bi tega bilo treba plačati. Sami smo včeraj naleteli na »mejni« primer v Zarnikovi ulici, kjer so vidne tako polomljene veje kot spomladanski obrez. Glede na precejšnjo prostornino, ki jo zavzema odpadek na zelenici, vsekakor ne bi prispevalo k lepemu videzu ulice, če komunalci tega ne bi odpeljali. Čeprav je Polutnik v najnovejšem poročilu o odpravljanju posledic žleda v Ljubljani navedel, da so živalski vrt očistili, tako da polomljenih dreves in vejevja tam ni več, ter da se jim je nabralo že za tisoč kubičnih metrov hlodovine ter 12.200 kubičnih metrov vejevja, ponekod posledic ne bodo odpravili prav kmalu.

V bližini zapuščene enostanovanjske hiše v Zemljemerski ulici, kjer se je razklalo orjaško drevo, so denimo komunalci odstranili le vejevje, ki je ogrožalo pločnike, na zasebnem vrtu pa je ostala ogromna veja, ki visi z glavnega debla. Ker je objekt zanemarjen in že več let propada, lahko predvidevamo, da lastniki ne bodo poskrbeli niti za drevo. Podobnih primerov je po vsem mestu še veliko. Ker MOL ne sme posegati na zasebne parcele (lastniki bi jo lahko kljub dobrim namenom celo tožili za motenje posesti in nedovoljen poseg v zasebno lastnino), bodo posledice žleda in zanemarjanja dreves marsikje vidne še leta.