Brišejo meje, gradijo mostove

V okviru že desete prireditve Bodi umetnik – Igraj se z mano je v Cankarjevem domu razstavljenih 1200 del iz 342 vrtcev, šol in drugih specializiranih enot v Sloveniji in tujini.

Objavljeno
14. februar 2017 20.04
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Od valentinovega do petka drugo preddverje Cankarjevega doma preplavljajo pisane slike mladih umetnikov, ki so prispele na deseti mednarodni likovni natečaj Bodi umetnik – Igraj se z mano. Razstavljenih je 1200 del od 6131 prispelih.

Ustvarili so jih otroci v 342 vrtcih, šolah in drugih specializiranih enotah v Sloveniji in tujini,v Cankarjevem domu pa so jih razstavili otroci sami pod vodstvom mentorjev. Razstavljena dela pozneje v sklopu potujoče razstave obidejo celotno Slovenijo.

Otroci so letos ustvarjali na dve temi: Igraj se z mano ter Rad pomagam. Strokovna komisija je imela težko delo, za izbor sta bili odgovorni kustosinji v Koroški galeriji likovnih umetnosti Nina Popič in Andreja Hribernik. Ker je v vsako delo vloženega ogromno truda in ustvarjalnosti, bodo priznanja za sodelovanje prejeli vsi sodelujoči.

Komisija je poskusila enakovredno obravnavati vsa prispela dela in se izogibati določanju kakovosti del na podlagi priučenega likovnega jezika ali vešče uporabe tehnike. Določena dela so izbrali tudi načrtno, da bi spodbudili kritično razmišljanje o projekcijah odraslih na predstave mladih. Pisane in čarobne umetnine v sebi skrivajo različne zgodbe o prijateljstvu, družini, igri, kakor jih dojemajo otroci in mladostniki. Skozi bogat likovni jezik pa so izražena marsikatera čustva, pozitivna in negativna, vsaka slika pa nosi bogato sporočilo.

Organizatorja, Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije, tako poskušata spodbuditi druženje med otroki s posebnimi potrebami in ostalo populacijo. Kot pravita, z različnimi aktivnostmi brišejo »meje in stereotipe ter gradijo mostove med različnostjo«. Iz tujine so letos sodelovali Dnevni center za delovno terapijo in rehabilitacijo iz Pulja, Osnovna šola Ljubomir Aćimović iz Obrenovaca, Zavod za rehabilitacijo otrok in mladih ter Montessori center iz Skopja, Center za rehabilitacijo iz Reke in reška enota Centra za avtizem Zagreb in ŠOSO Milan Petrovič iz Novega Sada.

Na dogodku, ki skozi umetniško ustvarjanje krepi enakovredno vključevanje oseb s posebnimi potrebami v družbo, pa bo tudi bogat kulturni, ustvarjalni, glasbeni in zabavni spremljevalni program. Kot vsako leto je nastopil ambasador »Igraj se z mano« raper Zlatko, animator Gogi in Klovn Jaka. Osnovna šola Gustava Šiliha iz Maribora pa je pripravila mjuzikl Pogum.