BTC zanima obnova letališča, toda le v omejenem obsegu

Iskanje zasebnega partnerja za Staro letališče Ljubljana: Občina prejela le eno promotorsko vlogo, razpisni pogoji so za zasebnike nerealni.

Objavljeno
05. marec 2015 15.02
Ostanki nekdanjega letališča na Letališki, Ljubljana, 05.November2014
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Razpisni pogoji za javno-zasebno partnerstvo pri obnovi Starega letališča Ljubljana so bili premalo privlačni za zasebne vlagatelje. Če bo občina propadajoče objekte hotela obnoviti s pomočjo zasebnega kapitala, jih bo morala spremeniti.

Na poziv promotorjem za projekt obnove Starega letališča Ljubljana je občina do izteka roka prejšnji teden prejela samo eno vlogo zainteresiranih kandidatov, ki jih zanima sodelovanje pri obnovi propadajočih letaliških objektov ob Letališki cesti. Na MOL niso hoteli izdati, kdo je prijavo oddal, na oddelku za kulturo in v službi za javna naročila so le napovedali, da se bodo pogovori s promotorjem začeli ta mesec.

Naj spomnimo, poziv promotorjem je občina objavila, potem ko na javni razpis za zasebnega partnerja lani ni dobila nobene prijave. Zato je postopek začela od začetka, saj poziv promotorjem pomeni, da se šele na podlagi pogovorov s kandidati oblikuje razpisne pogoje. Kandidati bodo namreč lahko predlagali spremembo koncepta in vsebine projekta. Izhodišča so sicer ostala enaka kot v neuspešnem razpisu: v okviru projekta bi obnovili letališko stavbo, hangar in kontrolni stolp, uredili okolico objektov in zelene površine. Predvideni sta še ureditev zunanjega otroškega igrišča in postavitev javnih plastik za predstavitev letalstva. V kontrolnem stolpu bi uredili muzejski prikaz zgodovine moščanskega letališča in slovenskega letalstva, razstavni program pa je predviden tudi v delu hangarja. Ob tem bi zasebnik dobil možnost ureditve gostinskega lokala in trgovine v stari letališki stavbi. Oba komercialna prostora naj bi bila prav tako v znamenju letalstva.

BTC se zanima pogojno

Čeprav na občini še niso hoteli razkriti, kdo se zanima za sodelovanje v projektu, smo izvedeli, da je to družba BTC, kar je potrdila tudi Maja Oven, direktorica sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi: »BTC je na MOL naslovil vlogo, s katero je izkazal interes za sodelovanje v javno-zasebnem partnerstvu Staro letališče Ljubljana, vendar le pogojno, in sicer v omejenem obsegu in le v primeru, da bi bilo možno sodelovati samo pri obnovi letališke stavbe in stolpa.« Razpisni pogoji oziroma izhodišča projekta iz poziva promotorjem, kot kaže, niso bili dovolj privlačni za zasebne vlagatelje, katerih cilj je, razumljivo, s komercialnimi vsebinami povrniti vložek v javno infrastrukturo in ustvarjati dobiček.

Za zasebnike nezanimiv projekt

Da se je družba BTC z ljubljansko občino po naših informacijah že pred objavo razpisa pogovarjala o sodelovanju pri projektu (območje leži na robu nakupovalnega središča), smo že pisali. Od potrditve akta o javno-zasebnem partnerstvu v mestnem svetu do objave razpisa je namreč minilo skoraj leto in pol. Ob objavi razpisa za zasebnega partnerja konec preteklega leta je Maja Oven za Delo povedala, da se BTC spogleduje z možnostjo kandidiranja na razpisu in da proučujejo možnosti in posledično ekonomsko upravičenost pristopa k projektu. Izračuni se, kot kaže, niso izšli.

Kot zdaj pravi Ovnova, je »BTC ocenil, da so bili razpisni pogoji za sodelovanje zasebnega investitorja nerealni z vidika potrebnih vlaganj in zato niso izkazovali možnih donosov za zasebnega partnerja«. Ali in koliko jim bo občina prisluhnila pri predlogih za spremembo projekta oziroma ali bodo spremenili koncept obnove, na primer tako, da bi jo financirali tudi z javnimi sredstvi (trenutno so kot vložek občine predvideni zemljišče in objekti), pa bo znano v prihodnjih mesecih.