Če niste mladi raziskovalec, si posteljo poiščite drugje

Spremenjen pravilnik bivanja v Domu podiplomcev Ljubljana: Na ŠOU v Ljubljani menijo, da so novi pogoji nepravični.

Objavljeno
23. avgust 2013 16.59
Dom podiplomcev Ljubljana 23. avgust 2013
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Mojca Zabukovec, Ljubljana

Ljubljana - Podiplomski študenti, ki niso mladi raziskovalci ali pa tujci s štipendijo, z novim študijskim letom ne bodo več imeli pravice do bivanja v Domu podiplomcev Ljubljana. Med 50 in 60 študentov od skupno 170, kolikor jih trenutno biva v domu na Grosarjevi 9, si bo moralo iskati posteljo drugje.

Da je letošnja sprememba pogojev za pridobitev in podaljšanje bivanja v domu podiplomcev nepravična, saj prinaša razlikovanje med podiplomskimi študenti, so pred dnevi opozorili na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani, ko so na ministra Jerneja Pikala in predsednico zavoda Študentski dom Ljubljana Meto Škufca naslovili odprto pismo. V njem so pozvali k preklicu nedavnih sprememb in vrnitvi v prvotno stanje, ko je bil pogoj za bivanje v domu poleg določenega števila kreditnih točk in slovenskega državljanstva še to, da je študent vpisan v podiplomski študijski program. »Žalostno je, da bodo morali bodoči slovenski doktorji znanosti, ki niso imeli toliko sreče, da bi na svojih fakultetah pridobili status mladega raziskovalca, in ki so že tako prisiljeni plačevati visoko šolnino za doktorski študij, zdaj iskati namestitev drugje,« opozarjajo na ŠOU.

Manj ležišč in višji standard

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pojasnjujejo, da ker zaposleni in tujci po pravilniku o subvencioniranem bivanju ne morejo bivati v študentskih domovih, je bila lokacija na Gosarjevi 9 prednostno namenjena prav njim. »Glede na različne statuse morebitnih upravičencev in zakonske omejitve je bilo treba diferencirati nastanitvene zmogljivosti. Dejstvo je, da ima Študentski dom Ljubljana na voljo bistveno večje kapacitete kot dom podiplomcev in da so tudi bivalni pogoji v različnih nastanitvenih kapacitetah zelo različni, medtem ko so v domu na Gosarjevi ulici 9 enote z višjim bivalnim standardom,« odgovarjajo na ministrstvu in dodajajo, da pa lahko drugi podiplomski študenti, ki izpolnjujejo pogoje za subvencionirano bivanje, kandidirajo za prosta ležišča v katerem od drugih domov v mestu. Predsednik Študentskega sveta stanovalcev Miha Luzar pri tem opozarja: »Večina podiplomskih študentov ne more bivati v navadnih domovih. Gre vendarle za doktorski študij, pri katerem je veliko dela, zato posameznik potrebuje več miru in lastno sobo.«

Z odločitvijo seznanjeni čez noč

Študentska organizacija je v odprtem pismu še opozorila, da so bili študenti, ki bivajo v domu podiplomcev, v katerem je 140 garsonjer in pet apartmajev, s spremembami razpisnih pogojev seznanjeni čez noč. Nina Finžgar, tiskovna predstavnica ŠOU, pravi, da so obvestilo prejeli dva tedna pred iztekom roka za oddajo vlog za podaljšanje bivanja, ki je bil 20. avgusta. Z ministrstva za izobraževanje so sporočili zgolj to, da je za obveščanje pristojen zavod Študentski dom Ljubljana, kjer pa pojasnil včeraj nismo dobili, ker je bila »direktorica odsotna«.

Na vprašanje, zakaj Študentski svet stanovalcev, ki združuje okoli 7500 študentov v ljubljanskih domovih, ni pravočasno opozoril na spremembo pravilnika ali protestiral, Miha Luzar odgovarja: »Razpisnih pogojev ne pripravljamo mi, ampak Študentski dom Ljubljana. Prejšnja leta nas je zdaj že bivša direktorica sicer zmeraj vprašala za mnenje, novo vodstvo pa nič ne sprašuje, ampak dela po svoje. Odkar je na zavodu nova oblast, smo v resnici nemočni. Tako kot si zamislijo, tako izpeljejo.«