Če zaračunavajo parkirnino, naj vsaj redno čistijo

Veliko ljubljanskih parkirišč in kolesarskih stez je zaradi počasnih komunalcev neuporabnih, saj je na njih preveč kupov snega.

Objavljeno
06. december 2012 16.57
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – MOL je letos v mestu v enosmerne spremenila več deset ulic in tam uvedla plačljivo parkiranje. Toda kot kaže, zna podjetje LPT redno pobirati le parkirnino in globe, slabo pa skrbi za čiščenje več tisoč parkirnih prostorov. Jeseni so bili polni listja in luž, zdaj je problem neočiščen sneg.

V Ljubljani je ob zadnjem sneženju zapadlo le sedem centimetrov snega, kljub temu pa imamo skoraj do suhega splužene le ceste in glavne prometne površine (trge, avtobusna postajališča), medtem ko sta marsikatera kolesarska cesta in pločnik ostala nesplužena ali pa so jih spremenili v začasna odlagališča odvečnega snega.

Sneg še zmrznil

Problem pa niso le velike količine odrinjenega snega, temveč tudi dejstvo, da je zaradi počasnosti komunalnih služb pomrznil in ga je zdaj veliko težje odstraniti kot prej. Poleg tega so meteorologi za konec tedna napovedali novo sneženje, kar bo težave le še povečalo.

Na počasnost in neorganiziranost vseh komunalnih služb v mestu opozarjajo tudi številni Ljubljančani in četrtne skupnosti. Na mestnem spletnem portalu tako v rubriki Pobude meščanov lahko preberemo pobude in odgovore, ki se vztrajno ponavljajo že vrsto let in kažejo predvsem na slab odnos mestne oblasti do problemov malega človeka, zlasti z obrobja mesta.

Odstraniti, ne le odriniti

V sredo so tako iz četrtne skupnosti Center poslali pobudo z naslovom Posledice pluženja. V njej je pikri Ljubljančan zapisal, da je »super, da imamo zimsko službo, ki spluži ceste, vendar pa me včasih njen način malo zmoti. Na robu centra, kjer imamo že dalj časa plačljivo parkiranje, je plug splužil tudi parkirna mesta, ker tam takrat ni bilo parkiranih vozil. Vendar je s tem popolnoma zasul očiščen pločnik z veliki snežnimi kepami. Ker je sneg moker in težak, upam, da ne pričakujete, da ga bom sedaj na roke odkidal. Bo pač ostal tak celo zimo, pešci pa na cesto ali na drugo stran ulice«. Priložil je celo fotografijo. Z oddelka za gospodarske javne službe in promet je sicer še isti dan dobil odgovor z zahvalo za pobudo in prošnjo, naj jim sporoči naslov lokacije.

Če računaš, tudi vzdržuj

Iz četrtne skupnosti Rožnik pa so občinarji prejeli precej neprijazno pobudo. V njej piše, da je MOL od prebivalcev Rožne doline izsilila plačilo letne parkirne takse. Prepričani so, da bi bilo najmanj, kar bi morali storiti, da sneg skidajo s parkirišč. In dodali: »Na takšen način zna pobrati denar vsak!« V odgovor so dobili le zahvalo za pobudo.