Cene v prodaji na drobno rastejo

Ljubljana v številkah − cene: Kilogram krompirja je bil v glavnem mestu en cent dražji od slovenskega povprečja.

Objavljeno
18. september 2014 19.05
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Mojca Zabukovec, Ljubljana

Cene v prodaji na drobno v zadnjem petletju večinoma naraščajo, padajo pa predvsem cene konfekcijskih izdelkov in obutve. Če je bilo za kilogram črnega kruha pred desetimi leti treba odšteti 1,67 evra, je lani njegova povprečna cena znašala skoraj dva evra.

Delavec s povprečno neto plačo je leta 2000 za kilogram kruha delal 22 minut, desetletje zatem devetnajst, v letu 2012 pa ponovno več, in sicer dvajset minut. Če je pred štirimi leti za liter mleka delal osem minut, je moral pred dvema letoma že devet. Podatkov posebej za Ljubljano na statističnem uradu ne vodijo, prav tako od leta 2008 ne objavljajo cen v trgovini na drobno po posameznih krajih. Kot pojasnjuje Tatjana Brvar iz Sursa, so povprečne cene na ravni države primerljive s tistimi v glavnem mestu: »Čeprav bi razlike lahko nastajale, denimo, pri cenah v gostinstvu, je treba povedati, da pri zbiranju povprečnih cen za celotno državo upoštevamo tudi cene v lokalih zunaj ,estnih središč.«

 

 

Najvišjo letno rast cen življenjskih potrebščin so na statističnem uradu v lanskem letu zabeležili v skupini stanovanje, in sicer za dobrih pet odstotkov, sledijo alkoholne pijače in tobak ter gostinske in nastanitvene storitve. V skupini stanovanje so se najbolj podražili električna energija, in sicer za 12,6 odstotka, komunalne in druge storitve ter trda goriva. V lanskem letu so izstopale za pet odstotkov višje cene zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov ter mesa. Cenejše kot pred letom dni je bilo lani le sadje, in sicer za odstotek in pol.

 

 

Kot je razvidno iz statističnega letopisa ljubljanske občine, cene kmetijskih pridelkov v Ljubljani ne odstopajo od slovenskega povprečja. Za kilogram krompirja je bilo leta 2012 v trgovini treba odšteti 0,58 evra, medtem ko je bila povprečna cena na ravni države en cent nižja. Cena za kilogram jabolk je v trgovini glavnega mesta znašala 1,36 evra, medtem ko je bilo slovensko povprečje 1,38 evra. Po drugi strani pa povprečna cena pridelkov na ljubljanski tržnici presega povprečno ceno pridelkov v Sloveniji. Za kilogram krompirja je bilo v letu 2012 na ljubljanski tržnici treba odšteti en evro, za kilogram jabolk pa 1,4 evra.