Cianotipična čarovnija na velikem platnu

Na Likfest, likovni festival Pionirskega doma, je prispelo pet tisoč likovnih del na temo bitij.

Objavljeno
25. maj 2017 19.16
Otoci so naredili 10 metrsko platno s pomoćjo ciantopije ene prvih fotografskih tehnik,Ljubljana Slovenija 25.05.2017 [Portret]
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Na nekdanji dan mladosti je bilo v Pionirskem domu, Centru za kulturo mladih, in pred njim zelo ustvarjalno. Ob koncu Likfesta so podelili priznanja, odprli razstavo 130 najboljših del na temo bitij, posebno zabavno in čarobno pa je bilo ustvarjati cianotipično presenečnje.

Sto trideset otrok je na platno, premazano s posebno emulzijo, ki je občutljiva na sončno svetlobo, preneslo svoje risbice različnih bitij, ki so jih narisali na prozorno folijo. Deset metrov dolgo platno so nato sprali in za nekaj minut odnesli na sonce, ki je aktiviralo emulzijo. Največje presenečenje je bilo, ko so barvo začeli spirati in pred očmi opazovalcev se je barva spreminjala, prikazale so se bele risbe na modrem ozadju. Nastala je čisto posebna umetnina v modrem.

Znova odkrita tehnika

Likovna pedagoginja in vodja Likfesta Nina Koželj je povedala, da je cianotipija eden prvih fotografskih postopkov, ki so jih razvili tudi za fotokopiranje fotografij. »Gre za precej nepoznano, znova odkrito tehniko, ki ni zahtevna, snovi niso nevarne. V Pionirskem domu imamo vlogo, da mentorje iz šol seznanjamo s tehnikami, ki niso poznane, so pa dostopne in jih šole lahko uporabljajo brez težav. Lani smo tako ustvarili veliko grafiko, letošnja cianotipija pa se mi je zdela še posebej zanimiva, saj je pokazala, kako lahko na lahek način, z malo kemije, fizike in ustvarjanja, pridemo do zanimivih rezultatov.« Pravi, da so mentorji navdušeni in mnogi pravijo, da bodo tudi sami poskusili.

Sicer pa je na letošnji likovni festival prispelo več kot 5000 likovnih del, ki so jih poslali otroci iz 24 ljubljanskih vrtcev in osnovnih šol, med njimi je bila tudi ena izven Ljubljane – podružnična šola Zgornji Tuhinj, pod vodstvom 75 mentorjev. Približno 1000 so jih razstavljali v Mali dvorani, na razstavišču in po hodnikih Pionirskega doma, na končno razstavo pa so jih uvrstili 130, ki so bili po mnenju komisije, v kateri sta bili poleg Nine Koželj še grafičarka in vizualna umetnica Zora Stančič ter pedagoginja in kuratorka Marina Katalenić, najboljši.

Raznolikost otroških del

Otroci so ustvarjali na razpisano temo bitij, ki je otroke razburila in razvnela in dobili so presenetljiva dela, pravi Nina Koželj. Veliko je bilo risarskih tehnik, nekaj kolaža in grafik. Najprepričljivejše so bile risbice najmlajših, ki so ustvarjali pošasti, prijazne in hudobne škrate,robote, dinozavre, bogove, morske deklice. nekateri so poosebili hiše in stolpnice, veliko je bilo tudi grozljivih in strašljivih bitij, kar lahko veliko pove o tem, v kakšni družbeni klimi živijo naši najmlajši, pravi Koželjeva. Skupina zadnje triade osnovne šole pa je nekoliko problematična, saj se v tej starosti že začne likovni razvoj, zgodnji najstniki želijo risati realistično, a ne obvladajo tehnik. Večinoma so pošiljali lik iz popularne kulture, takšno ustvarjanje pa lahko hitro preide v kič, ki ga ljudje prepogosto cenijo, ugotavlja Koželjeva.

Ustvarjanje ljubiteljev umetnosti

V Pionirskem domu, kjer delavnice slikarstva in kiparstva redno obiskuje več kot sto otrok v sezoni, zraven pa še 30 odraslih, ugotavljajo, da je treba otroke že zgodaj začeti seznanjati z umetnostjo. Že otrokom je treba povedati, da ima vsakdo lahko rad umetnost, čeprav ni ravno slikar. Že lani so vsa otroška likovna dela, ki so šla na razstave, uokvirili in jim s tem pokazali spoštovanje. Ugotavljajo, da so otroci povsem drugače začeli gledati na svoje risbice, ki so tako dobile neko vrednost.

Likfest bi širili

Direktorica Pionirskega doma Vika Potočnik je povedala, da so bili navdušeni nad raznolikostjo otroških del. Likovni pedagogi na šolah so k letošnji temi Bitja pristopili različno, nekateri so jih bolj usmerili, drugi so otrokom pustili svobodo pri iskanju likov in izvirnosti njihove ideje. Veseli so bili, ker je na zaključek prišlo tudi veliko staršev in so bili presenečeni nad ustvarjalnostjo otrok. Razmišljajo, da bi Likfest razširili in povabili tudi šole iz drugih krajev, ki pripravljajo podobne lokalne ali regijske razstave, da bi se povezali in naredili skupni premik pri likovnem ustvarjanju otrok. To pa je morda izziv za tretji Likfest, ki bo prihodnje leto.