Cilj: z 88 na le 10 tisoč ton odloženih odpadkov

Dan odprtih vrat ljubljanske Snage: količina odloženih odpadkov se vsako leto zmanjšuje, ključno bo leto 2015.

Objavljeno
31. maj 2013 18.55
Snaga
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – »Ko smo leta 2003 začeli odlagati odpadke na tem odlagalnem polju, smo računali, da bo zapolnjeno leta 2013 ali 2014. Zdajšnje projekcije kažejo, da bo prostora dovolj do leta 2022,« je na približno 12 metrih smeti na četrtem in petem odlagalnem pojlu odlagališča Barje povedal vodja odlagališča Franci Hribar.

Proces zmanjševanja odloženih odpadkov sicer na račun vse večjega obsega ločenih odpadkov traja že vrsto let. Če so leta 2007 na Barju odložili 185.000 ton odpadkov, je bilo leta 2010 teh le še 131.000, lani pa 88.000. »Za letos načrtujemo nadaljnje zmanjšanje kot posledica ukrepov, ki jih uvajamo na področju zbiranja odpadkov,« je povedal direktor Snage Janko Kramžar.

Da bo četrto in peto odlagalno polje na Barju zdržalo do leta 2022, bo treba količino odloženih odpadkov zmanjšati na zgolj 10.000 ton na leto, pravi Hribar ob kupu smeti, ki bo z zdajšnjih 12 lahko zrasel do 24 metrov v višino. Nato ga bodo prekrili in postopoma zasadili z barjanskim rastjem, kot že tri zapolnjena polja pred tem, ter morali poiskati nov prostor za odlaganje.

Ključno pri tem, da bo zdajšnje odlagališče zdržalo še nadaljnjih devet let, bo novi Regijski center za ravnanje z odpadki. Gre za trenutno eno največjih investicij v državi; gradnja se je začela lansko jesen, začetek poskusnega obratovanja pa v Snagi napovedujejo za leto 2015.

Trenutno vsak dan na deponijo na Barju iz desetih občin 200 tovornjakov pripelje približno 350 ton odpadkov, je na včerajšnjem dnevu odprtih vrat Snage, na katerem so predstavili vse procese ravnanja z odpadki (a prav veliko zanimanja med Ljubljančani in prebivalci okoliških občin ni bil deležen) povedal pomočnik direktorja Mitja Praznik.

Predstavniki Snage so se sicer pohvalili z rekordnim rezultatom v letošnjem aprilu, ko so prvič dosegli več kot 50-odstotni delež ločanih odpadkov. Kramžar je ta rezultat pripisal tudi spremembam v sistemu zbiranja odpadkov, ki v zadnjem letu poteka »od vrat do vrat«. V Snagi sicer priznavajo, da je težav še nekaj, kar je nenazadnje vidno tudi na odlagališču – plastičnih vrečk in druge embalaže, ki med odložene odpadke ne sodi, je še vedno precej. Zato velja pripisati opozorilo iz nedavne akcije v Brezovici in Dobrovi-Polhovem Gradcu, v kateri so inšpektorji idnetificirali 18 kršiteljev, ki so nepravilno odložili odpadke in jih bodo tudi kaznovali. Podobni nadzori se obetajo tudi v Ljubljani.