Človekinje: Kar soustvariš, ne boš uničil

Letos so dejavne na štirih lokacijah: v Črnučah, Savskem naselju, Kašlju in Vevčah ter v Celovških dvorih.

Objavljeno
18. april 2017 20.01
Skupina človekINJ
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Človekinje, pet strokovnih sodelavk Zavoda Bob, ki v sodelovanju z Javnim zavodom Mladi zmaji na več lokacijah v Ljubljani izvajajo preventivno terensko delo, iz izkušenj pravijo, da imajo skupnosti, ki soustvarjajo rešitve, spoštljivejši in skrbnejši odnos do javnih površin.

Pred dvema letoma so začele z mladinskim uličnim delom v okviru kampanje MOL »Človek, čuvaj svoje mesto, samo eno imaš«, ki poudarja pomen spoštovanja skupnega javnega prostora.

Primanjkuje odprtih prostorov za mlade

Kot so v pogovoru za Delo povedale tri izmed njih, Katja Rakovec, Nežka Agnes Vodeb in Vesna Pavlin, so v raziskavi prvo leto ugotovile, da imajo nekatere šole veliko infrastrukture, ki je namenjena otrokom in mladi se tam ne zadržujejo, nekatere pa malo. Predvsem pa na več lokacijah primanjkuje prostorov, ki bi bili namenjeni predvsem mladim. Na več šolah se je tudi pokazalo, da je bil vandalizem usmerjen predvsem na šolo, učitelje ali ravnatelje. V enem primeru vandalizma ni bilo več, ko se je vodstvo zamenjalo. Dogaja se tudi, da učenci višjih razredov kaj grafitirajo na ograjo in s tem izrazijo zadovoljstvo ob koncu osnovne šole.

Smeti pred uničevanjem

V njihovi raziskavi na terenu so prebivalci kot primere vandalizma najpogosteje omenjali smeti in ogorke, šele nato uničevanje infrastrukture na igrišču, grafitiranje in kraje. Vandalizma niso zaznali kot perečega družbenega problema, prav tako tudi ne menijo, da so glavna tarča predvsem osnovne šole, saj ni sistematičnega pregleda nad vandalizmom na objektih, ki niso v lasti MOL.

Na podlagi podatkov in spoznanj, tudi iz tujine, so Človekinje oblikovale bolj celosten pristop, s triletnim načrtom preventivnega terenskega dela, usmerjenega v skupnost, ki so ga začele izvajati lani. Lani so delale na petih lokacijah: v Črnučah, Savskem naselju, Kašlju in Vevčah, Zupančičevi jami in v Celovških dvorih. Letos delujejo na štirih lokacijah, brez Zupančičeve jame. Pri delu na terenu sodelujejo tudi s šolami s tega območja, mladinskimi centri in drugimi organizacijami. Kot pravijo, ne želijo govoriti o mladih vandalih, saj se je dostikrat izkazalo, da so to tudi starejši.

Kot pravijo, je vandalizem pojav, ki je bil prisoten vedno in do neke mere bo tako tudi naprej, poskušajo pa ga razumeti. Med tednom so popoldne na omenjenih lokacijah in prebivalce poskušajo naslavljati z aktivnim preživljanjem prostega časa v skupnostih, pri tem pa izhajajo iz njihovih potreb in želja, ki jih pomagajo uresničiti. Ugotavljajo, da je lažje pritegniti otroke in starejše, najtežje pa mlade, ker hitro spreminjajo interese, zamenjajo družbo in prepričanje, kaj je »kul«. So pa velik potencial in lahko veliko prinesejo k skupnemu druženju.

Mladinski center na štirih kolesih

Zadovoljne so, ko jih ravnatelji, ki zaznajo problem, pokličejo samoiniciativno, kot jih je ravnatelj OŠ Kašelj in ravnateljica OŠ Vižmarje Brod, saj je šola pomemben akter aktivnosti v skupnosti. V Kašlju vidijo problem tudi v tem, ker tam ni dovolj infrastrukture in ponudbe dodatnih dejavnosti, skozi katere bi mladi lahko v prostem času izražali svoj potencial.

Že lani so tam mladi izrazili željo, da bi imeli mladinski center; blizu je sicer četrtni mladinski center Zalog, ki pa je vseeno preveč oddaljen za tiste, ki nimajo koles ali motorjev. Zato bodo začele izvajati preventivni program mobilnega centra, ki ga bodo uredili v kombiju, ki ga bodo skupaj z mladimi opremili in pografitirali, z njim pa bodo delovale v Kašlju ter v Vižmarjih in na Brodu.

S svojim delom so najdlje prišle v Savskem naselju, kjer tesno sodelujejo z OŠ Savsko naselje,s Prostorožem in njihovo Knjižnico reči. Na šolskem igrišču so skupaj z učenci prebarvali črte na nogometnem igrišču, letos pa so naredili mrežo za gole iz majic in jo obesili. Ker so jo sami naredili, je ne bodo nikoli razrezali, so prepričane Človekinje. Uredili in prebarvali so tudi klopi na Šerkovem igrišču.

Celovški dvori: malo prostora, veliko ljudi

Specifična lokacija so Celovški dvori, kjer je na majhnem prostoru veliko ljudi, družijo se otroci, starejši in mladostniki. S preventivnimi dejavnostmi, kot so turnir v namiznem tenisu, družabne igre, jeseni je bila peka kostanja in pogovori o interesih, poskušajo vplivati na to, da ne bi prišlo do težav. Preko aktivnosti namreč ljudi nagovarjaš, spodbujaš in jim daš misliti. Pri tem sodelujejo z Zavodom Misss, Mladimi zmaji, Malo ulico in Društvom Brez limita.