Črnuški most bo zaprt

Večjih zastojev menda ne bo.

Objavljeno
12. julij 2014 19.38
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

Od torka in predvidoma do 30. oktobra bo zaradi obnove zaprt most čez Savo na Dunajski cesti v Ljubljani, so sporočili iz Mestne občine Ljubljana (MOL). Uporabljali ga bodo lahko le pešci. Zato na občini ne pričakujejo večjih zastojev.

Obvozi bodo urejeni po Štajerski, Dunajski, Gameljski in Obvozni cesti (več na www.ljubljana.si/si/mol/novice/90029/detail.html). »Dolžina obvoza po Štajerski cesti je osem kilometrov, skozi Gameljne pa 12,5 kilometra,« so izmerili na MOL. »Predvidevamo, da posebne gneče na območju mosta ne bo. Občasni zastoji so mogoči v križiščih na vodenem obvozu: Šlandrova–Štajerska ter na Štukljevi cesti pri vključevanju na Dunajsko cesto,« so še ocenili. Promet bo morda povečan tudi v krožišču Tomačevo, kjer bodo sproti prilagajali delovanje semaforjev. Kot zatrjujejo na MOL, so obnovo načrtovali v času, ko je prometna obremenitev tam najmanjša. Po 15. avgustu in z začetkom šolskega leta pa bodo v prometnih konicah občasni zastoji, pravijo. Pomembna informacija za voznike je, da v času vodenega obvoza smejo uporabljati obvoznico in hitro cesto tudi brez vinjete.

Po spremenjenih trasah bodo med zaporo mostu vozili tako avtobusi mestnega potniškega prometa kot tudi medkrajevni avtobusi. Potniki se bodo z linijo 8 lahko pripeljali le do obračališča Ježica, šestica bo z Dunajske ceste zavila na Cesto Janeza Porente, nato v krožišče Tomačevo ter se po Štajerski in Šlandrovi ulici vrnila na Dunajsko cesto in nadaljevala pot do obračališča Črnuče. Linija 21 bo vozila po trasi Brnčičeva ulica–Beričevo. Medkrajevni avtobusi bodo vozili po obvozu z Dunajske ceste na Cesto Janeza Porente, mimo ŠRC, krožišča Tomačevo po Štajerski cesti in naprej v obstoječih smereh do Trzina, Mengša, letališča Jožeta Pučnika, Domžal in Litije.

Leta 1906 zgrajeni 143 metrov dolg Črnuški most bodo obnavljali prvič po letu 1994. Izbrani izvajalec Saning International bo po besedah Alje Bebar iz kabineta župana celovito očistil celotno jekleno konstrukcijo s peskanjem ter most na novo protikorozijsko zaščitil. »Korozijsko najbolj poškodovane elemente jeklene konstrukcije bomo delno zamenjali in delno ojačali, dotrajane betonske hodnike in ograjo pa bomo v celoti zamenjali. Zamenjali bomo tudi poškodovano asfaltno vozišče in dilatacije ter sanirali zgornjo površino voziščne plošče in napravili novo hidroizolacijo. Zamenjali bomo izlivnike ter uredili novo mostno kanalizacijo in ustrezno razsvetljavo,« je pojasnila Bebarjeva.

Pogodbena vrednost projekta, ki ga v celoti financira mestna občina, je približno 1,86 milijona evrov z DDV.