Cukrarna pred temeljito prenovo?

V treh letih bo občina za propadajoči kulturni spomenik namenila približno 3,5 milijona evrov.

Objavljeno
21. september 2012 14.49
Podiranje Cukrarna
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Le slaba dva tedna po tistem, ko smo pisali o zanemarjeni okolici Cukrarne, se je MOL lotila odstranjevanja opuščenega in propadajočega stanovanjskega objekta na njeni južni strani. Tam naj bi nastal park, od Živinozdravske do Fabianijevega mostu pa bo speljana tudi kolesarska steza. Ko smo o rušenju omenjene podrtije vprašali župana Zorana Jankovića, nam je povedal, da za zdaj še ne bodo posegali vanjo, saj do temeljite prenove strehe grozi nevarnost, da bi na mimoidoče padel del ostrešja. Zato namerno še ne bodo odstranili grmovja, ker bi sicer morali tam postaviti zaščitne odre.

Cukrarna bo razstavni prostor

Je pa Janković zagotovil, da bo Cukrarna doživela temeljito prenovo. To vsaj na papirju dokazujeta tudi osnutka proračunov za prihodnji dve leti. Po tistem za leto 2013 je za ureditev tega območja predvidenih 2,27 milijona evrov. Prihodnje leto bi tako nadaljevali izdelavo investicijske in projektne dokumentacije, pridobili gradbeno dovoljenje, objavili razpis za izvajalce del ter začeli gradnjo. V obrazložitvi še piše, da je »v teku projekt za gradnjo nove, enotne poslovne stavbe za vso mestno upravo in verjetno tudi za upravno enoto ter morebitno pokrajino«. Cukrarno bi prav tako razvijali kot samostojen razstavni prostor, ki bi ga vključili v celoto upravnega središča. Sočasno z ureditvijo objekta je predvidena še ureditev okolice in dela Poljanskega nasipa.

Bo dovolj denarja za sanacijo?

Že letos je bilo za študije o izvedljivosti projektov, projektno dokumentacijo, nadzor in investicijski inženiring zagotovljenih 110.000 evrov. Prihodnje leto bo za to predvidenih že dobrih 636 tisočakov, pri postavki novogradenj, rekonstrukcij in adaptacij pa 1,63 milijona. Za gradbena dela v letu 2014 bi zagotovili še 1,1 milijona, kar v treh letih za celoten projekt znese skoraj 3,48 milijona evrov.