Da ne bi mešali alkohola in vožnje

Drogart in projekt After taxi: V decembru bodo razdelili okoli 300 brezplačnih kuponov.

Objavljeno
22. december 2015 16.49
Dogodek v okviru akcije 0,0 šofer - Trezna odločitev v Ljubljani, 22. decembra 2015 [akcije 0,0 šofer,Trezna odločitev,Ljubljana]
Mo. Z.
Mo. Z.
Ljubljana – Ker sta alkohol in vožnja »ponesrečena kombinacija«, v združenju Drogart tudi letos ponujajo brezplačne kupone za vožnjo s taksijem. Projekt After taxi so danes predstavili na Prešernovem trgu v okviru projekta December v nulo!, ki ga organizirajo skupaj z javno agencijo za varnost prometa.

»Pričakujemo lahko, da bo od 300 do 1200 mladih v decembru varno pripeljanih domov s taksijem,« je povedala Tanja Rudolf Čenčič, koordinatorica projekta After taxi pri nepridobitni humanitarni organizaciji Drogart, medtem ko so na posebni stojnici na Prešernovem trgu včeraj informirali mimoidoče. Med drugim so si ti lahko nadeli posebna očala in tako preverili svoje motorične (ne)sposobnosti pod navideznim vplivom alkohola.

»To je sicer le delček v mozaiku grajenja odgovornosti, pri čemer z After taxijem predvsem ozaveščamo o problemu vožnje pod vplivom alkohola v povezavi z nočnimi zabavami,« je o projektu, ki so ga pri Drogartu začeli leta 2010 in ki ga z nekaj deset tisoč evri financira ljubljanska občina, dejala sogovornica. Pri javni agenciji za varnost prometa namreč ugotavljajo, da se približno vsaka deseta prometna nesreča zgodi kot posledica alkoholizioranosti povzročitelja.

In ker se »decembra meša marsikaj in marsikomu«, v Drogartu, kot pravi Rudolf Čenčičeva, skrbijo, da bi se čim manjkrat mešala alkohol in vožnja. Zato mlade voznike in druge na različne načine informirajo o tem, da naj ob popivanju vedno poskrbijo za varen prevoz, kar jim omogočajo z brezplačnimi kuponi After taxi. V decembru jih je mogoče prevzeti na infotočki Drogarta vsak četrtek in petek od 9. do 15. ure, prav tako jih imajo natakarji v izbranih lokalih v mestnem središču (seznam lokalov je objavljen na www.facebook.com/aftertaxi). Po besedah Rudolf Čenčičeve bodo razdelili skupno okoli 300 kuponov, od tega jih bo v posameznem lokalu vsak konec tedna na voljo od deset do dvajset. Prevoze s taksijem pa zanje opravijo v podjetju Rondo.