Delavcem preprečili postavitev antenskega stolpa

Krajani Laz zahtevajo, da investitor preseli bazne postaje iz bližine stanovanjskih hiš.

Objavljeno
16. september 2014 22.56
Protest
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Dol pri Ljubljani, Litija,­ Ivančna Gorica – Včeraj so krajani v Lazah ob železniški­ progi Ljubljana–Zidani Most preprečili postavitev jeklene konstrukcije na betonski temelj, kamor naj bi takoj zatem pritrdili bazno postajo z radijskim signalom GSM-R. »Tega projekta v naši vasi ne bomo dopustili,«­ je bilo včeraj slišati med protestniki.

Lažani ne nameravajo popustiti

»Nočemo sevanja, dovolj nas žarči že železnica,« so govorili nejevoljni krajani, trdno odločeni, da bodo delavcem preprečili postavitev stolpa v njihovi vasi, ki je načrtovana vsega 40 metrov od prve stanovanjske hiše. To jim je na koncu brez incidenta tudi uspelo.

Investitor, ministrstvo za infrastrukturo in prostor (MZIP), namerava ob celotnem železniškem omrežju do konca prihodnjega leta postaviti 246 baznih postaj in 110 repetitorjev, s katerimi bi zagotovili pokritost proge z radijskim signalom GSM-R. Vrednost naložbe znaša 117 milijonov evrov (brez DDV), od tega bo približno 100 milijonov evrov prispeval evropski kohezijski sklad.

Sporne antene pod drobnogledom civilne iniciative

Vodja civilne iniciative v Lazah Irena Lemut je za Delo povedala, da ljudje temu državnemu projektu ne nasprotujejo, zahtevajo le, da se načrtovano bazno postajo preseli­ iz neposredne bližine njihovih stanovanjskih hiš na neposeljeno območje. Pravi, da je investitor kršil načelo soodločanja ljudi, saj s postavitvijo tega stolpa nihče ni bil seznanjen, kar je v nasprotju z aarhuško konvencijo, ki ljudem daje pravico, da so informirani na področju okolja in pri tem tudi aktivno sodelujejo. »Do konca bomo vztrajali, da bazna postaja ne sodi v naselje, zato naj poiščejo drugo lokacijo,« je dejala Lemutova, ki je okrcala tudi vodstvo dolske občine, saj se je doslej »odzvala zelo mlačno«.­

Po državi ustanavljajo civilne iniciative in teh je v združenju vseslovenske civilne iniciative že 20. Njihov koordinator Peter Lemut iz Ajdovščine pravi, da bodo vztrajali pri razrešitvi problematike vsakega od 30 spornih antenskih stolpov posebej. Po njegovem prepričanju je z malce dobre volje problem rešljiv, ne bodo pa dovolili postavljanja baznih postaj sredi naselij. »Zahtevamo, da se upoštevajo zahodne študije o sevanju in da odgovorni ne vztrajajo pri starih in preživetih predpisih.«

Župan štiri leta skrival informacijo

Na MZIP so povedali, da je bila dolska občina obveščena o nameravani postavitvi bazne postaje v Lazah decembra 2010, ko je občina na njihovo prošnjo izdala tudi lokacijsko informacijo. Dolski župan Primož Zupančič je za Delo povedal, da pričakuje začasno zaustavitev del, dokler se ne razčisti tudi vprašanje plačila odškodnin. V Lazah so jezni, ker jih župan kljub védenju ni obvestil o izvedbi projekta.

Zganili so se tudi v občini Ivančna Gorica, kjer so občinski svetniki zbrali potrebno število podpisov za sklic izredne seje sveta, na kateri bodo zahtevali ustavitev del na predvidenih baznih postajah v Višnji Gori, Ivančni Gorici, Ivančna Gorica–Glogovica in v Radohovi vasi.