Denar za znanost o okolju

Dr. Jadran Lenarčič: Znanost, raziskave in razvoj v tej državi nikogar ne zanimajo.

Objavljeno
15. september 2014 19.00
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ljubljana, Dol pri Ljubljani – Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločbo o dodelitvi evropskih finančnih sredstev za poslovni objekt Instituta Jožef Stefan, ki deluje na območju reaktorskega centra v Podgorici

Z uresničitvijo 6,7 milijona evrov vredne naložbe, za katero bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 5,6 milijona evrov, razliko pa bo primaknila država, bo obnovljenih 900 kvadratnih metrov raziskovalne infrastrukture. Kupili pa bodo tudi novo raziskovalno opremo. Namen projekta je zagotoviti ustrezne prostore in posodobiti laboratorijsko opremo za potrebe kvalitetnega izvajanja znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Institut Jožef Stefan deluje na dveh lokacijah, in sicer na v Ljubljani na Jamovi cesti in v Dolu pri Ljubljani, kjer je tudi sedež Reaktorskega centra v Podgorici. Tu pa se srečujejo z veliko prostorsko stisko. V okviru uresničitve tega projekta bodo del finančnih sredstev namenili še za prestavitev kanalizacije in za gradnjo čistilne naprave, so sporočili iz vladne službe.

Direktor Instituta Jožef Stefan dr. Jadran Lenarčič je izrazil zadovoljstvo, da se bo končno nekaj premaknilo tudi na njihovem Odseku za znanost o okolju, saj so izredno dejavni, a žal delujejo v nemogočih razmerah. Žalostno pa je, ugotavlja sogovornik, da bo Institut Jožef Stefan v zadnji sedemletni evropski finančni perspektivi prejel samo to. Na vprašanje o razlogih za to je Lenarčič odkrito povedal, da znanost, raziskave in razvoj v tej državi nikogar ne zanimajo. Pravi, da so vladi že leta 2006 predlagali gradnjo novega centra za nove tehnologije, ki je predviden na Jamovi ulici v Ljubljani in bi v njem razvijali nove tehnologije za našo gospodarstvo, a je projekt obtičal v predalih. »Mi smo predlagali, da se projekt v vrednosti 25 milijonov evrov sofinancira s pomočjo evropskega denarja, a se doslej ni realiziral, ker to preprosto nikogar ne zanima,« je povedal dr. Lenarčič.