Do gimnastične dvorane nekoliko počasneje

Občina je ministrstvu predlagala podaljšanje roka za črpanje evropskih sredstev.

Objavljeno
25. avgust 2014 16.59
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Postopki za začetek gradnje gimnastične dvorane na Viču kljub drugačnim napovedim in pričakovanjem še vedno niso stekli. Zapletlo se je pri prenosu projektne dokumentacije z gimnastične zveze na ljubljansko mestno občino.

Pri javnem zavodu Šport Ljubljana, ki po pooblastilu ljubljanske občine vodi investicijo v gimnastično dvorano Cerar-Pegan-Petkovšek na Viču, so junija napovedovali, da bo javno naročilo za izvajalca gradbenih del predvidoma objavljeno še isti mesec ali na začetku julija. Vendar se to do danes ni zgodilo, zato nas je zanimalo, kje se znova zapleta pri objektu, o gradnji katerega se govori že desetletja.

Zapletlo se je pri prenosu dokumentacije

Živa Kasagić, vodja za stike z javnostmi pri Športu Ljubljana, je sporočila, da bo javno naročilo »objavljeno takoj, ko bo urejeno lastništvo nad projektno dokumentacijo. Gimnastična zveza Slovenije namerava projektno dokumentacijo za izvedbo projekta podariti MOL, pred tem pa potrebuje soglasje Fundacije za šport«.

Kot je znano, je projekt in pripravo vse dokumentacije do lani vodila gimnastična zveza (predvideno je bilo, da bo objekt zgrajen v javno-zasebnem partnerstvu, pri čemer bo občina vanj vložila zemljišče), ki pa ji ni uspelo pridobiti virov financiranja. Zato je pred dobrim letom investitorstvo nad objektom prevzela ljubljanska občina, ob pogoju, da za gradnjo pridobi evropska sredstva. To se je aprila letos tudi uresničilo, saj je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ugodilo vlogi za sofinanciranje gimnastičnega centra in projektu namenilo 7.126.733 evrov. Celotna investicija je sicer ocenjena na 11,8 milijona evrov.

Ker je gradbeno dovoljenje za objekt postalo pravnomočno že maja letos, je kazalo, da ovir za izbiro gradbinca in začetek gradnje ni več. A zapletlo se je pri prenosu dokumentacije. Ivan Levak, predsednik izvršnega odbora gimnastične zveze, je včeraj pojasnil, da pričakujejo, da se bo zadeva rešila v tem tednu. »To se je zgodilo zaradi spremembe investitorja. Mi smo prejela javna sredstva za pridobitev gradbene dokumentacije, zato smo morali od vseh deležnikov dobiti soglasje, da smemo izvesti prenos dokumentacije. Tak je postopek in temu se ne moremo izogniti.«

Po Levakovih besedah so včeraj pričakovali še zadnje soglasje: »Potem bomo lahko zadevo sklenili s pogodbo, ki bo vse pravice, avtorske, materialne in tudi lastništvo, prenesla na MOL, ta pa potem na Šport Ljubljana.« Tako bo lahko objavljeno javno naročilo za gradbena dela na objektu.

Urejen finančni načrt

Pri Športu Ljubljana še pojasnjujejo, da je financiranje urejeno, saj so pogodbo o sofinanciranju projekta z ministrstvom podpisali konec julija. Bo pa za izvedbo projekta najverjetneje treba podaljšati rok, saj je razpis določal, da mora biti izvajalec del pravnomočno izbran najkasneje konec tega leta, objekt pa dokončan – z dokazilom o zanesljivosti – do 15. avgusta prihodnje leto.

Če bo javno naročilo objavljeno septembra, bi prvi rok lahko ujeli, drugega pa le težko. V javnem zavodu sicer niso razkrili, kakšen bo razpisni rok za dokončanje del, toda po nekaterih ocenah iz preteklosti naj bi za gradnjo potrebovali deset mesecev. Tako je Šport Ljubljana ministrstvu že predlagal podaljšanje pogodbe do konca prihodnjega decembra. To pa je tudi zadnji rok za črpanje evropskih sredstev iz finančne perspektive 2007–2013.