MOL bo z deli v Rogu še malo počakala

Mesto in uporabniki so soglašali, da je ekološka sanacija nujna.

Objavljeno
10. junij 2016 20.44
Tovarna Rog, deložacija, gradnja, Ljubljana, rušenje
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana - S predstavniki začasnih uporabnikov Roga se je danes kot pogajalec mestne občine Ljubljana (MOL) sestal vodja urada za mladino Uroš Grilc. Soglašali so, da je ekološka sanacija nujna. Mol je v torek na sodišče vložil predlog za začasno odredbo za zavarovanje lastnine, do odločitve sodišča pa ne bodo začeli z deli. Želijo pa si, da bi še pred tem dosegli ustrezni dogovor.

Današnji sestanek s predstavniki začasnih uporabnikov in uporabnic Roga je potekal konstruktivno in v duhu opredelitve izhodišč za rešitve, kar zahteva aktivno sodelovanje obeh strani, so za STA sporočili iz Mestne občine Ljubljana (Mol).

Na sestanku so izpostavili, da se mora investicijski projekt Center Rog nadaljevati in da je treba takoj pričeti z ekološko sanacijo degradiranega območja nekdanje tovarne Rog. Poudarili so, da je mestna občina odprta za iskanje rešitev glede izvajanja programa začasnih uporabnikov v času gradnje in tudi glede morebitnih predlogov dopolnitve vsebine projekta Centra Rog. V zvezi s tem je predviden poseben sestanek v najkrajšem času pri podžupanu Janezu Koželju.

Mol je zagotovil, da sta programska shema Centra Rog in načina upravljanja povsem odprta. »Mol je tako storil korak nasproti začasnim uporabnikom, saj ne vidi ovire, da se v določenem obsegu dejavnosti avtonomne cone vključijo v program Centra Rog,« so navedli v Molu.

Prav tako v občini ne vidijo zadržkov, da se oblikuje »model upravljanja Centra Rog, ki upošteva specifičnosti avtonomije začasnih uporabnikov Roga«. Tak model bo po mnenju Mola nenazadnje nujen, saj bo potreben tudi zaradi vključevanja nevladnih organizacij in posameznikov.

»Vsi se zavedamo, da sta ekološka sanacija objekta ter rušenje nevarnih objektov nujna,« so poudarili in dodali, da si želijo, da bi še pred odločitvijo sodišča dosegli ustrezni dogovor, ki bi omogočil »začetek ekološke sanacije objekta in iskanja vsebinske umestitve določenega dela obstoječega programa v center Rog«. Začasni uporabniki Roga so se zavezali, da se bo skupščina opredelila do teh izhodišč.

Iz Slovenskega centra PEN pa so medtem sporočili, da se zavzemajo za nenasilno reševanje spora med mestnimi oblastmi in skupščino uporabnic in uporabnikov avtonomne Tovarne Rog.