Do prenovljene Slovenske ceste počasneje, kot je bilo načrtovano

Stalna ureditev: Objavo tri milijone evrov vrednega javnega naročila napovedujejo za junij.

Objavljeno
30. maj 2014 18.48
jsu*teden mobilnosti
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Po več napačnih napovedih o začetku gradbenih del za stalno ureditev Slovenske ceste na občini o tem molčijo, da projekt vendarle ni zastal, pa kaže napoved, da naj bi bilo javno naročilo za izvajalca del objavljeno junija.

Osrednji del Slovenske ceste, med Gosposvetsko cesto in Šubičevo ulico, so za osebne avtomobile zaprli septembra lani. Takrat je idejni vodja projekta podžupan Janez Koželj napovedal, da bo začasna zapora trajala do novega leta, potem pa bo sledilo preurejanje Slovenske v stalno ureditev. Po novem letu se to ni zgodilo, župan Zoran Janković je takrat v intervjuju za Delo napovedal, da bodo dela stekla februarja ali marca. V glasilu Ljubljana pa so nekoliko kasneje prva gradbena dela napovedali za april.

Nič od tega se ni uresničilo. Na naše vprašanje, kdaj se bo prenova začela in kakšni so razlogi za zamudo, na občini niso odgovorili. Znano je sicer, da že nekaj časa pripravljajo projektno dokumentacijo, pred nekaj tedni pa so umaknili tudi urbano pohištvo, za katero so septembra lani odšteli dobrih 20 tisoč evrov in se ob bližini avtobusov ni izkazalo za najbolj posrečeno. Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet smo izvedeli, da so trenutno v sklepni fazi popisi del, »takoj zatem, predvidoma junija, sledi objava javnega naročila«.

Dela bodo trajala štiri mesece

Glede na to da razpisni postopki trajajo vsaj mesec dni, običajno pa še več, začetka del ni pričakovati pred koncem julija. Ocenjena vrednost prenove Slovenske je tri milijone evrov, kot je bilo napovedano septembra. V oceno je vključena tudi obnova dotrajanih komunalnih vodov, poleg tega sta predvideni rekonstrukcija vozišča in ureditev novega drevoreda, so bili s pojasnili skopi na MOL. Pred časom so sicer napovedali, da bo osrednji del ceste preurejen v skupni prometni prostor, namenjen pešcem, kolesarjem, mestnim avtobusom in taksijem (in tako kot zdaj interventnim vozilom, dostavi za Pošto, gostom hotela Slon in stanovalcem s posebno dovolilnico). Drevored naj bi bil na vzhodni strani, kolesarskih stez na enotni prometni površini ne bo več, prav tako ne semaforjev, hitrost vožnje pa bo omejena na 15 km/h, so takrat napovedali na MOL.

Kot pravijo na občini, gradbenega dovoljenja ne potrebujejo, ker ne bodo posegali zunaj gabaritov obstoječe ceste. Za gradnjo načrtujejo 120 dni. Dodajajo, da bodo do pomembnih objektov (na primer do hotela Slon ali Pošte) poskušali zagotoviti dostop z ene ali druge strani.

Še vedno tudi ni jasno, kdaj bodo sledile spremembe na drugih odsekih Slovenske ceste (do Aškerčeve in Tivolske). Problematičen je predvsem južni del, saj tam takoj za križiščem s Šubičevo kolesarje pričaka znak prepovedano kolesarjenje. Na MOL na naše vprašanje, kdaj sledi prenova tega odseka, niso odgovorili, zapisali so le, da se bodo »najprej dela izvajala na odseku od Šubičeve do Ajdovščine«.