Dom podiplomcev: Stari stanovalci smejo ostati

Spremenjena pravila o bivanju v Domu podiplomcev Ljubljana spet spremenili.

Objavljeno
02. oktober 2013 18.25
tlo dom podiplomcev
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Ljubljana – Potem ko je Študentska organizacija Univerze v Ljubljani protestirala proti novemu pravilniku o bivanju v domu podiplomcev, češ da je diskriminatoren, ker lahko tam bivajo samo podiplomski študenti, ki so mladi raziskovalci ali tuji štipendisti, so nedavno spremenjena pravila znova spremenili. Vsi tisti, ki so imeli z zavodom sklenjene pogodbe pred julijsko spremembo, smejo v domu bivati še naprej, tudi če niso mladi raziskovalci ali tuji štipendisti. Takih je menda okoli petdeset študentov. Za vse, ki so pogodbo sklenili po julijski spremembi pravilnika ali jo še bodo, pa velja julija spremenjeni pravilnik.

Na zavodu Študentski dom Ljubljana pojasnjujejo, da so študente, ki so se pred 30. septembrom, ko se jim je iztekla pogodba za bivanje, iz doma izselili, ker je tako veleval julijski pravilnik, povabili, da se znova vselijo.

Julijske spremembe pravilnika so na ministrstvu za izobraževanje utemeljili s tem, da ker zaposleni in tujci po pravilniku o subvencioniranem bivanju ne morejo bivati v študentskih domovih, je bila lokacija na Gosarjevi 9 prednostno namenjena prav njim, drugi podiplomski študenti, ki izpolnjujejo pogoje za subvencionirano bivanje, pa se lahko prijavijo za prosta ležišča v katerem od drugih domov v mestu.

Študentski dom Ljubljana je po besedah Mojce Škrinjar ministrstvu za izobraževanje kot ustanovitelju zavoda sicer že predlagal »nov režim v domu«, vendar bi bilo za to treba spremeniti ustanovitveni akt. »Dom podiplomcev ponuja idealno okolje za druženje in sinergijo ljudi z vrhunskim znanjem in vrhunskimi ambicijami, pri čemer ni nujno, da gre samo za mlade raziskovalce. Če bi bil prostor, bi bivanje v domu po nižji ceni od tržne lahko omogočili tudi tistim podiplomskim študentom, ki dosegajo izjemno visoke rezultate, s čimer bi podpirali vrhunsko znanje.«