Dosje: Ljubljana v številkah

V volilnem času smo pogledali, kako se je v zadnjih letih razvijala slovenska prestolnica.

Objavljeno
09. september 2014 13.21
bsa_utrip lj
Ljubljanska redakcija; DeloData
Ljubljanska redakcija; DeloData
S pomočjo statističnih podatkov smo pregledali napredek prestolnice na različnih področjih. Zanimala so nas tako tista, ki sodijo pod občinsko oblast, kot ona, kjer ima pomembno vlogo tudi država.

***

Socialno varstvo: Kriza socialne države, ne pa tudi mesta? Čeprav občina vsako leto nameni več denarja za socialno varstvo, se po drugi strani povečujejo tudi potrebe.

Šport: Največ denarja za mlade in poklicne športnike: Občina največ nameni za investicije, najmanj pa za odrasle rekreativne športnike.

Kultura: Manj v kino, več v galerije in opero: Resnično sliko »kvari« tudi vedno več brezplačnih prireditev, ki se ognejo statistiki.

Stanovanja: Cene padajo, a stanovanja še naprej težko dostopna: V zadnjih dveh letih je bilo v Ljubljani zgrajenih dvakrat manj stanovanj kot v letih 2007 in 2008.

Razvoj in investicije: Z eno nogo naprej, z drugo nazaj: Več denarja za raziskave in razvoj, a manj sredstev za investicije.

Promet v Ljubljani: veliko sprememb, a še brez želenih rezultatov: Kljub številnim novostim v prometnih ureditvah v glavnem mestu bodo ambiciozni cilji iz prometne politike MOL težko uresničljivi. 

Cene v prodaji na drobno rastejo: Če je bilo za kilogram črnega kruha pred desetimi leti treba odšteti 1,67 evra, je lani njegova povprečna cena znašala skoraj dva evra.

Zrak v Ljubljani boljši, a še vedno ne čist: Zdravju nevarni trdni delci so še vedno težave predvsem v središču mesta in v bližini prometno obremenjenih cest.

Participacija: Doslej ni bilo še niti enega zbora občanov: Sodelovanje občanov je dobro urejeno, problem je v apatičnosti, meni vodja inštituta za lokalno samoupravo Boštjan Brezovnik.

Turizem: Število turistov v Ljubljani raste, število postelj še bolj: V minulem desetletju več tujih in manj domačih gostov.

Javne gospodarske službe: Kanalizacija ostaja izziv za prihodnji mandat: Do leta 2017 bo treba izpolniti evropske zahteve, trenutno je še 12 odstotkov Ljubljančanov brez kanalizacije.

Trg dela: Med brezposelnimi Ljubljančani je največ tridesetletnikov: Dobra polovica brezposelnih je brez zaposlitve že več kot eno leto.

Slovenija in Ljubljana nista meka za tuje vlagatelje: Število poslovnih subjektov v Ljubljani raste, vendar imajo manjše dobičke oziroma večje izgube.

Selitve: Zdaj se jih v Ljubljano več priseljuje, kot odseljuje: Znotraj naselja se je lani vsaj enkrat preselilo 15.000 ljudi.

Pregled javnih financ ljubljanske občine: ob visoki zadolženosti bodo prihodnja proračunska leta vse prej kot lahka.