Dovolj prostora za otroke izpod Šmarne gore

Končan prizidek vrtca na Brodu, v katerem je prostora še za sto otrok. Investicija je vredna 2,15 milijona evrov.

Objavljeno
28. maj 2014 11.18
povečan vrtec na Brodu, enota Mravljibček, otvoritev 28.05.2014, foto: Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Ljubljana – Danes bodo na Brodu odprli nov prizidek k vrtcu. Otvoritveni slovesnosti bo sledilo praznovanje 60. obletnice Vrtca Šentvid in 40. obletnice njegove brodske enote. Obljubljajo veliko gibalnih izzivov in zabave za otroke in odrasle.

V šentviškem vrtcu je investicijska dejavnost v polnem teku. V zadnjih desetih letih so vrtec, ki ima prostore v Šentvidu (enoti Sapramiška in Vid), na Brodu (enota Mravljinček) in v Guncljah (enota Mišmaš), povečali za osemnajst oddelkov, septembra pa bo z naložbo, vredno 2,15 milijona evrov, na Brodu mesto dobilo dodatnih sto otrok. Razdeljeni bodo v tri oddelke prvega in tri oddelke drugega starostnega obdobja. Od jeseni bo torej tam v 22 oddelkih štiristo malčkov. Ravnateljica Jožica Pantar upa, da bo s temi objekti v prihodnjih letih dovolj prostora za otroke z območja Broda, Vižmarij, Tacna, Šmartnega in Gameljn.

Velika pridobitev – umetniška soba

Prizidek naj bi bil po optimističnih načrtih končan že pred letom, a so začetek del odlagali zaradi pomanjkanja denarja v mestni blagajni. Gradnja, ki jo je po projektantskih in arhitekturnih načrtih Borisa Briškega opravilo podjetje VG5, s pomočjo še desetih drugih podjetij, je bila končana v manj kot letu dni. V novih objektih je šest igralnic, športna igralnica in umetniška soba. »Tako bodo otroci, ob zunanjih terasah in igrišču, vsak dan imeli možnost izvajati gibalne in plesne dejavnosti tudi v športni igralnici. Velika pridobitev je umetniška soba, kjer bodo na voljo papir, barve, glina in drugi materiali za ustvarjanje, tam načrtujemo razstave in srečanja z umetniki. Soba je opremljena tudi z diaprojektorjem in svetlobno mizo,« je povedala Pantarjeva. Pojasnila je, da v njihovem vrtcu poleg izvajanja kurikuluma že nekaj let uvajajo posamezne elemente koncepta Reggio Emillia. Pri tem pedagoškem konceptu je poudarek na kompetentnosti otroka in aktivnosti v procesu učenja, pri čemer izhajajo iz otrokovega zanimanja, navdušenja. »Spodbujamo izražanje otrok v sto jezikih. Z novo umetniško sobo so za to dani še boljši pogoji.«

V prizidku so poleg garderob, sanitarij in kabinetov za igrače tudi prostor za strokovne delavce, prostor za mobilno specialno pedagoginjo in pisarna za pomočnico ravnateljice. Do začetka novega šolskega leta morajo oddelke še opremiti z igračami ter didaktičnim in drugim potrebnim materialom. Zrasti in utrditi se mora tudi trava na igrišču.

Zadnje večje naložbe in novi načrti

Ob obletnicah, ki jih vrtec praznuje letos, je Pantarjevi v zadovoljstvo in ponos, da so vsa leta izboljševali kakovost: »Vrtec je razvojno naravnan. Velik poudarek je na izobraževanju in sodelovanju zaposlenih pri posameznih projektih v vrtcu in širše, ki kot dodana vrednost prispevajo h kakovosti dela s predšolskimi otroki, ter na partnerskem sodelovanju s starši.«

Kot poudarja ravnateljica, jim načrtov nikoli ne zmanjka. V Sapramiški, enoti z dvanajstimi oddelki, so leta 2010 prenovili zunanje igralne atrije, kar je stalo 475 tisočakov, leto kasneje so odprli tri nove enote v Guncljah, vredne 671 tisoč evrov, v enoti Vid so pred nedavnim zgradili požarne stopnice in tovorno dvigalo, obnovili so kuhinjo in vodovodno napeljavo v Sapramiški. Tam in v Mravljinčku so obnovili tudi kotlovnico. To poletje bodo z zamenjavo štiri desetletja starih oken energetsko sanirali enoto Mravljinček, za prihodnost pa upajo, da bo dobila travnato igrišče še Sapramiška, saj nanj čaka že od leta 1976.