Dunaj ostaja na vrhu, Ljubljana še daleč od deseterice

Na Mercerjevi lestvici mest z najboljšo kakovostjo življenja Ljubljana ostaja na 75. mestu.

Objavljeno
04. december 2012 12.29
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana - Mednarodna agencija Mercer je objavila rezultate raziskave, s katero vsako leto ocenjujejo kakovost življenja v svetovnih mestih. Tudi letos, že četrto leto zapored, ostaja na vrhu avstrijska prestolnica, Dunaju sledita švicarski Zürich in novozelandski Auckland, v deseterici pa so še München, Vancouver, Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva, Købenavn, zadnje mesto v deseterici pa si delita Bern in Sydney.

Kot je znano, si je župan Zoran Janković v predvolilnem programu za drugi županski mandat zadal cilj, da se Ljubljana prav na Mercerjevi lestvici do leta 2014 povzpne med najboljšo deseterico. Tudi po polovici mandata glavno mesto Slovenije ostaja daleč od tega cilja - tako kot lani tudi letos Ljublajna ostaja na 75. mestu med 221 ocenjenimi mesti z vsega sveta. Med vzhodnoevropskimi mesti sta Ljubljano prehiteli Praga (69. mesto) in Budimpešta (74. mesto).

Na dnu lestvice ostaja Bagdad, družbo pa mu delajo Bangui (Srednjeafriška republika), Port-au-Prince (Haiti), N'Djamena (Chad) in Kartum (Sudan).

Točkovanje raziskave Mercer temelji na indeksu, pri katerem je osnova New York s 100 točkami, merijo pa 39 kriterijev kakovosti življenja, kot so na primer politična, socialna in ekonomska klima, osebna varnost, zdravstvena oskrba, možnosti izobraževanja, infrastruktura, javna prometna mreža ter oskrba z elektriko in vodo. Prav tako raziskava ocenjuje ponudbo prostočasnih dejavnosti, razpoložljivost potrošnih dobrin in tudi okoljski vidik.

Ljubljana si je lani največ točk prislužila na področju kulturno-družbenega okolja, najmanj pri izobraževanju in naravnem okolju.