Dvorano Tivoli bo za 8,9 milijona prenovil ZIR

Eurobasket 2013: Svetniki so za obnovo Hale Tivoli namenili dodatne štiri milijone evrov, mestna uprava pa je izbrala izvajalca del.

Objavljeno
25. april 2013 22.27
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Kot najugodnejši ponudnik za prenovo hale Tivoli je bilo včeraj izbrano podjetje ZIR. Če ne bo pritožb na postopek, mu bo MOL za dela plačala slabih 8,9 milijona evrov.

Pogajanja, na katerih je pet gradbenih podjetij še zadnjič predložilo najnižje možne ponudbe, so sledila izredni seji mestnega sveta, na kateri so svetniki zagotovili dodatnih 3,88 milijona evrov za prenovo Hale Tivoli. Najnižjo ceno je ponudilo podjetje ZIR d.o.o., in sicer 7,40 milijona evrov brez DDV oziroma 8,88 milijona z davkom. Razpisna komisija je že včeraj vsem sodelujočim na javnem razpisu vročila odločitev o izbiri izvajalca, tako da bo že jutri začel teči rok za vložitev pritožbe. Če pritožb ne bo, bo odločitev pravnomočna konec drugega tedna maja, ko bodo na občini lahko sklenili pogodbo z izbranim izvajalcem. Na MOL so začetek gradbenih del že napovedali za 11. maj. Dan prej naj bi pravnomočno postalo tudi gradbeno dovoljenje, če nanj ne bo pritožb.

ZIR je manjše gradbeno podjetje, ki je imelo v zadnjih letih po okoli dva milijona evrov prihodkov, zato bo prenova tivolske dvorane za njih zagotovo velik posel. Direktor podjetja Robert Zelenko je povedal, da bodo v dela vključili nekaj partnerjev, računa pa tudi na sodelovanje in pomoč občine, saj bodo roki za izvedbo izjemno kratki. Dvorana bi morala biti namreč nared do 15. avgusta, ko bi moralo biti pridobljeno tudi že uporabno dovoljenje. Investicijski program sicer predvideva, da naj bi se prenova izvajala v dveh fazah: večina del naj bi bila izvedena do sredine avgusta, druga faza, ki ni nujna za izvedbo evropskega prvenstva v košarki in zajema dokončno ureditev nove curling dvorane ter opremo v njej, pa naj bi bila zaključena aprila prihodnje leto.

Raje dodatni milijoni kot kozmetični popravki

Pred pogajanji in izbiro izvajalca so mestni svetniki precej soglasno (z 23 glasovi za in dvema proti) s sklepom projektu prenove Hale Tivoli namenili dodatnih 3,88 milijona evrov. Vendarle pa niso izbirali med dodatnimi sredstvi in odpovedjo prvenstva, kot so zapisali v obrazložitvi sklepa. Župan Zoran Janković je namreč uvodoma povedal, da obstaja tudi možnost, da se izvedejo le manjši kozmetični popravki, ki bi stali približno milijon evrov. Kljub temu je večina svetnikov soglašala s predlogom župana in mestne uprave in na proračunski postavki za tivolsko dvorano zagotovila skupno 9,2 milijona evrov, kar bi lahko zadostovalo za gradnjo, projektiranje in nadzor.

Čeprav je Janković sejo prekinil, da je prenovo dvorane svetnikom predstavil tudi projektant, tudi včeraj nismo izvedeli, kakšni so vzroki za tako velika razhajanja med oceno vrednosti in končnimi ponudbami izvajalcev gradbenih del. Kljub dokaj enotni podpori smo vendarle slišali kar nekaj pomislekov o prerazporeditvi denarja in samemu vodenju projekta s strani občine.

Meta Vesel Valentinčič (Desus) je tako izpostavila že izvedeno veliko investicijo v Stožice: »Zdaj želimo imeti še drugo vrhunsko športno dvorano. Ob tem, da nimamo normalnega stadiona, nimamo kopališč, imeli pa bomo dve dvorani. Kaj ti dve dvorani prinašata starejšim, otrokom, revnejšim?« Zato je menila, da bi morali razmisliti o milijonu za kozmetične popravke, ki bi bili dovolj za izvedbo Eurobasketa. Zakaj se je projekt v treh mesecih tako podražil se je spraševal Anže Logar (SDS), pa tudi Breda Brezovar Papež (SD), ki ji ni bila všeč »politika izsiljevanja« vodstva občine. Ob pisanje uradnikov, da bi nezagotovitev denarja pomenila odpoved prvenstva, se je obregnil tudi Marko Šiška (SDS), ki je menil, da to ni dobro sporočilo.

»Eno najcenejših in najbolj racionalnih prvenstev«

Mirko Brnič Jager (SDS) se je bal, da bi se ponovile Stožice, in predlagal, naj Janković z izvajalcem sklene pogodbo na ključ. Župan ga je zavrnil, da to glede na razpisne pogoje ni mogoče. Član SDS je sicer sejo označil za »zgodovinsko«, saj je mestna uprava svetnike na njej prvič seznanila z investicijskim programom. Ta pa ni prepričal Mihe Jazbinška (Zeleni Slovenije), ki je podvomil v njegovo verodostojnost. Investicijski program naj bi bil namreč pripravljen in s strani župana potrjen že 1. oktobra lani (novelirali pa naj bi ga aprila), a so ga tokrat svetniki in javnost videli prvič. Zato je Jazbinšek včeraj napovedal ovadbe.

Peter Vilfan (LZJ) pa je izpostavil, da se Hala Tivoli ne bo prenavljala le za Eurobasket, pač pa zato, da bo postala hokejski in drsalni center Ljubljane in Slovenije. Kljub povišanju stroškov je bil prepričan, da bo »to prvenstvo eno najbolj racionalnih in eno najcenejših doslej«.