Edini kandidat za najem Špice ni predložil bančne garancije

Podjetje Kip dva plačalo varščino, a je banka o vlogi za izdajo garancije odločala predolgo – Ponovitev razpisa v začetku junija.

Objavljeno
27. maj 2014 18.02
Špica,Ljubljanica,Ljubljana Slovenija 14.05.2014
Janez Petkovšek, Maša Jesenšek
Janez Petkovšek, Maša Jesenšek

Ljubljana – Na majski razpis za najemnika gostinskega paviljona in balinišča na Špici se je prijavilo le ljubljansko podjetje Kip dva. Toda občina z njim ne bo podpisala pogodbe, saj ni priložilo bančne garancije. Bo pa zato že v začetku junija razpis ponovila.

Na včerajšnjem javnem odpiranju ponudb, ki so se ga poleg predstavnika omenjenega podjetja udeležili tudi člani enega od lokalnih upokojenskih društev, je bilo kaj kmalu jasno, da bo treba postopek prekiniti. Kot je ugotovila vodja oddelka za ravnanje z nepremičninami in hkratna predsednica komisije za javno zbiranje ponudb za Špico Simona Remih, je Kip dva sicer plačal varščino, ni pa predložil bančne garancije. Ker je to eden bistvenih pogojev za veljavnost ponudbe, je bila prisiljena postopek ustaviti.

Ponudnik je sicer z dopisom dokazoval, da je vložil zahtevek za izdajo bančne garancije, a mu je od 9. do 24. maja, kolikor je trajal razpis, ni uspelo dobiti. Remihova mu je lahko le svetovala, naj se bolje prijavi na novi razpis, ki bo objavljen že v začetku junija. Vsem je namreč do tega, da bi končno dobili gostinca, ki bi bil pripravljen nemudoma na svoje stroške postaviti manjši paviljon (ta sme biti dolg največ 14,64 in širok 2,43 metra) in prevzeti še bližnje balinišče ter sanitarije, saj se bliža glavna sezona.

Ko ji je predstavnik podjetja dejal, da se namerava prijaviti znova, pa mu je namignila, naj vlogi priloži vsebinsko bogatejši kulturni program kot zdaj, saj prinaša kar polovico možnih točk za izbor najugodnejšega ponudnika. Če bo na razpis prispela še katera druga ponudba, bo poleg ponujene najemnine odločala tudi kakovost negostinskega programa.

Kdo je ponudnik

Po podatkovni bazi Gvin ima zasebna družba Kip dva s sedežem na Cilenškovi 32 v Ljubljani bonitetno oceno D2 +, ni na seznamu davčnih neplačnikov in je nihče ne toži. Njen edini lastnik je Miha Mišvelj, zastopnik pa Jošt Šprohar. Medtem ko je predlanskim s poldrugim zaposlenim ustvarila dobrih 97 tisočakov prihodkov in skoraj pet tisočakov dobička, je lani promet zrasel že na 270 tisočakov ob slabih dveh zaposlenih, pri čemer je imela konec leta dobrih 14 tisočakov izgube.

Kdaj gradnja pristanov?

Še vedno tudi ni jasno, kaj bo z gradnjo pristanov v Gruberjevem prekopu oziroma z drugo fazo urejanja Špice. Iz službe za javna naročila MOL so sicer sporočili, da so javno naročilo gradnje 14 pristanov oddali podjetju Makro 5 gradnje iz Kopra, ki je med šestimi kandidati oddalo najcenejšo ponudbo. Kot so zapisali na MOL, bo podjetje dela izvedlo za 2,6 milijona evrov (brez DDV), kar pomeni, da so svojo začetno ponudbo v pogajanjih znižali za več kot milijon evrov.

Kljub temu še ni znano, kdaj lahko pričakujemo začetek gradbenih del, za katera je upravna enota že pred časom izdala gradbeno dovoljenje. V občinski službi za razvojne projekte in investicije so namreč povedali, da je "dinamika izvedbe del odvisna od pridobitve evropskih sredstev".

Da je bila občina s projektom Ljubljana za zeleno mobilnost (v okviru tega bodo zgradili pristane na Špici) že večkrat neuspešna na razpisih za evropska sredstva, smo že pisali. Zdaj na MOL še četrtič kandidirajo za evropsko sofinanciranje, in sicer na razpisu za sredstva regionalnih razvojnih programov, ki ga je ministrstvo za gospodarstvo objavilo aprila.

Na MOL pravijo, da je vloga, ki jo je ministrstvo prej že trikrat zavrnilo, tokrat „skladna s specifičnimi zahtevami razpisa", a opozarjajo, da glede na pogoje pridobitev sredstev ni odvisna le od kakovosti pripravljenega projekta in vloge: „Ob dodelitvi sredstev v primeru večjega števila vlog, ki so bile oddane istočasno, bo namreč izveden žreb."