Edini pogoj za vstop na Znanstival je radovednost

Lani se je znanstvenih eksperimentov na prostem udeležilo več kot 30.000 ljudi, vseh dosedanjih osmih Znanstivalov pa 130.000.

Objavljeno
02. junij 2017 18.43
Znanstival
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Glavno mesto je ta konec tedna zaživelo v znamenju radovednosti, izzivov, vprašanj in ekperimentiranja. Na trgih, mostovih, ulicah in v Hiši eksperimentov je vse polno znanstvenih eksperimentov in dogodivščin. Od petka do nedelje poteka tridnevni Znanstival, letos že devetič.

Znanstvene dogodivščine se dogajajo na Prešernovem trgu, v Stritarjevi ulici, na Tromostovju in v Mestni hiši, potem pa se v eno smer vodijo na Čevljarski most in Novi trg, na drugo stran pa na Petkovškovo nabrežje Mesarski most in v Hišo eksperimentov. V desnem atriju Magistrata pa od 29. maja do 11. junija gostuje Feniksperiment, razstava, ki se prerodi vsak četrti dan.

Zabavna plat znanosti

Znanstival je namenjen poljudni predstavitvi in boljšemu razumevanju osnovnih znanstvenih načel, vsako leto pa ga obišče več ljudi, ki so radovedni in vedoželjni ter uživajo v predstavitvi zabavne plati znanosti. Znanstvene dogodivščine po Ljubljani predstavljajo tako slovenski kot tuji predavatelji. Med zanimivimi dogodivščinami pripravljajo optikalije, svetlobologijo, jajčkologijo, gasilstival, plinologijo, vonjologijo, zobologijo, programologijo, površinskonapetologijo, malovelikologijo, tlakologijo, težiščelogijo, iz tujih vetrov pa »Supermarket Science«, »Balance«, »Magic and perception«, »Open heart«, »Science of You«, »Science Circus«, »Waterfalls«, »Energy, Tesla and Communication«, »Brainwashed«, »Sounds Amazing« itd.

Vrt eksperimentov in hišabus

Hiša eksperimentov ima vsake toliko časa priprta vrata za eksperimentiranje in ogled dogodka, ki bo v njej takrat potekal; cene vstopnic so polovične, število obiskovalcev pa omejeno na 60. Zvečer pa bodo v njej poljudnoznanstvena predavanja o zanimivih in aktualnih znanstvenih temah. Na vrtu eksperimentov v Stritarjevi ulici se v soboto in nedeljo na stojnicah predstavljajo institucije, ki se ukvarjajo s promocijo izobraževanja in znanosti. V soboto ob 14. in 17. uri pa lahko na postajališču na Zmajskem mostu v smeri proti tunelu vstopite v hišabus, v katerem bo potekal znanstveni šov; vstop je prost, dogodivščina pa bo trajala približno 20 minut.

Zavzamejo mesto, pozabijo na stisko

»Hiša eksperimentov, prvi slovenski center znanosti, se s promocijo izobraževanja in znanosti ukvarja skozi vse leto, a Znanstival je za nas nekaj takega, kot praznovanje novega leta: konec prejšnje sezone in začetek nove. To je čas, ko za tri dni pozabimo na stisko s prostori, saj zavzamemo mesto,« pravi ustanovitelj in vodja Hiše eksperimentov Miha Kos.

Znanstival je brezplačen dogodek, prostor dogajanja pa ni omejen in zajema celotno mestno jedro, zato ne morejo prešteti, koliko ljudi ga obišče. Štejejo pa ljudi, ki se udeležijo posameznih dogodkov. Lani jih je bilo že več kot 30.000. Če pa seštejejo obisk na vseh dosedanjih osmih Znanstivalih, pridejo do številke 130.000. »Prisegamo na kvaliteto in zato je za nas najboljša reklama priporočilo tistih, ki so ga že doživeli. Zato smo prepričani, da bo obiskovalcev vsako leto več.«