Emonika čaka na rešitev vprašanja zemljišč med MOL in SŽ

V družbi Trigranit pozdravljajo odločitev vlade, ki bo poskušala najti sredstva za sofinanciranje projekta Emonika.

Objavljeno
08. oktober 2012 17.33
LJUBLJANA SLOVENIJA 3.9.2012 PARKIRISCE EMONIKA FOTO JOZE SUHADOLNIK
Ma. J., Ljubljana
Ma. J., Ljubljana

Ljubljana - Iz družbe Trigranit, ki naj bi zgradila novo železniško in avtobusno postajo v Ljubljani, so sporočili, da je "odločitev slovenske vlade, da začne postopke za odobritev podpore projekta Emonika izjemen korak k uresničevanju načrtov iz leta 2005". Vlada je namreč v četrtek ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je naložila, da preuči možnost za morebitno podporo projektu. Šlo naj bi za 31 milijonov evrov, s katerimi bi država pomagala pri zagonu projekta, pri katerem je bilo sicer že od začetka načrtovano, da bo vse stroške kril Trigranit.

V podjetju poudarjajo, da so v projekt, vreden 320 milijonov evrov, doslej že investirali 35 milijonov evrov. "Zaradi obsežnih sprememb v lokalnih predpisih in povečanih zahtev partnerjev, projekt Emonika in še posebno njene javne komponente zahtevajo veliko višjo investicijo, kot je bilo to opredeljeno v sporazumu o javno-zasebnem partnerstvu leta 2007. Posledično je projekt možno nadaljevati le s podporo slovenske vlade," je sporočil direktor Trigranita Csaba Toth.

Nadaljevanje odvisno tudi od MOL in SŽ

Iz Trigranita so še sporočili, da bodo z aktivnostmi pridobitve gradbenega dovoljenja nadaljevali takrat, ko bo med Mestno občino Ljubljana in Slovenskimi železnicami rešeno vprašanja glede zemljišč, vključno z zemljiščem avtobusnih postaj, ki je jedro spora med Slovenskimi železnicami in podjetjem Avtobusna postaja Ljubljana.

Kot je znanno, je Trigranit zahteval tudi znižanje komunalnega prispevka: "V zvezi s tem je Emonika septembra poslala uradno zahtevo županu Mestne občine Ljubljana, vendar še čakamo na konstruktiven odgovor."

"Če se bodo vse omenjene težave hitro rešile, lahko pričakujemo izgradnjo prve faze projekta Emonika v vrednosti 220 milijonov evrov že leta 2015," so zaključili v sporočilu za javnost.