Enake možnosti v prometu za invalide in otroke

Nagrada za »Smart living«: prevoz na klic vsak dan uporablja do šest stalnih potnikov, portal varnih poti v šolo pa 600 obiskovalcev na mesec.

Objavljeno
06. januar 2014 19.03
SLOVENIJA LJUBLJANA 06.08.2010 UPOKOJENCI FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Ljubljanska občina je konec lanskega leta v Gentu prejela letno nagrado organizacije Eurocities v kategoriji »Smart living« za projekt Zagotavljanje varnosti in enakih možnosti v prometu za otroke in osebe z oviranostmi.

V nagrajenem ljubjanskem projektu sta združeni dve storitvi: prevoz na klic, ki ga izvaja LPP, ter portal vzgoje in izobraževanja z opisom varnih poti v šolo, ki ga vzdržuje mestni oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje.

Prevoz na klic

Sistem prevoza na klic deluje tako, da potnik (na invalidskem vozičku, oseba z motnjami v duševnem razvoju, s poškodbami glave ali senzorno ovirana oseba) pokliče prometnonadzorni center LPP na številko 01/58 22 425 ali 051/44 99 92 in pove, kdaj potrebuje prevoz. Nato takoj dobi povratno informacijo o možnosti prevoza ter potrditev v okviru danih možnosti prevoznika LPP. Prometnonadzorni center LPP nato potnika najavi vozniku, ta pa ob določenem času in kraju sprejme potnika na avtobus. S tem se oseba z oviranostjo izogne nepotrebnemu stresu, voznik pa je vnaprej seznanjen s potnikom, ki potrebuje pomoč. Svetovalka za komunikacijo na LPP Tamara Deu Ošlak pravi, da to storitev vsak dan uporablja do šest stalnih potnikov invalidov na invalidskih vozičkih za vsakodnevne obveznosti, za pot v šolo in na delo. Še od deset do 15 pa je občasnih uporabnikov, ki storitev uporabljajo nekajkrat na teden. V tej obliki je storitev na voljo od leta 2010, najprej pa je bila na voljo kot Prevoz na klic s kavalirjem, in sicer od jeseni 2008, ko so začeli poskusno obdobje.

Za varnejšo pot v šolo

Portal vzgoje in izobraževanja, ki je dostopen na naslovu http://gismol.gisportal.si/javno/profile.aspx?id=MOL_Solstvo@Ljubljana in je prilagojen sodobni informacijski tehnologiji, tako da deluje tudi na tablicah in pametnih mobilnih telefonih, deluje od šolskega leta 2006/2007. Na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje pravijo, da predstavlja nadgradnjo vseh aktivnosti, ki jih skupaj z vsemi udeleženimi organizacijami, društvi, šolami, vrtci in posamezniki izvajajo za varnost otrok v prometu. Osnovne šole vsako leto pred začetkom pouka pregledajo šolske poti, prometne razmere v njihovem okolišu ter na podlagi ugotovitev izvedejo vse potrebno za večjo varnost otrok. Predlagajo obnovo prometne signalizacije, različne tehnične ukrepe za umirjanje prometa, odstranjevanje ovir za dobro preglednost v križiščih in pred prehodi za pešce ter druge tehnične ukrepe za večjo varnost učencev.

Te informacije so vključene v Portal vzgoje in izobraževanja, ki so ga od vzpostavitve dvakrat posodobili, prvič v okviru projekta CIVITAS Elan (2008–2012; www.civitasljubljana.si), drugič pa septembra lani. Za vsebine na portalu skrbi več kot 60 urednikov (mentorji prometne varnosti na osnovnih šolah, predstavniki LPP, predstavniki mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje), ki vsako spremembo pred objavo uskladijo s SPVCP, morebitna vprašanja in novosti pa razjasnijo na delavnicah. Trenutno beležijo 600 obiskovalcev na mesec. Ko bo portal dostopen tudi na spletnih straneh osnovnih šol in drugih zainteresiranih, računajo, da se bo število uporabnikov še povečalo.

Pametni meščani

Eurocities je Evropska organizacija večjih mest, Ljubljana pa je njena članica od leta 1995. Omenjena organizacija od leta 2006 podeljuje letne nagrade članicam za dosežke, ki izboljšujejo kakovost življenja meščanov, tema razpisanih nagrad pa je vsako leto drugačna. Lani je bila tema letne konference Eurocities Smart citizens (Pametni meščani); v ospredje so postavljeni ljudje, ne samo kot potrošniki, temveč kot meščani, inovatorji, proizvajalci in podjetniki. Udeleženci so razpravljali o tem, kako lahko inovacije in nova tehnologija obogatijo življenje meščanov in kako lahko pametna tehnologija vodi v večjo učinkovitost transporta in rabe energije v mestih.

Nagrade so podelili v treh kategorijah. Poleg Ljubljane je nagrado v kategoriji »Smart governance« prejelo mesto Gijon v Španiji za projekt mestne kartice; v kategoriji Smart Jobs pa Brighton & Hove v Angliji za spletno stran »Beach«, namenjeno mladim, z nasveti o zaposlovanju. V ožji izbor so se uvrstili še Edinburgh na Škotskem s projektoma digitalne knjižnice in »Edinburgh Outdoors«, ki meščanom s pomočjo interaktivne spletne strani in mobilne tehnologije omogoča odkrivanje zelenih površin v mestu, ter Helsinki na Finskem s portalom Helsinki Region Infoshare (HRI), ki omogoča meščanom dostop do javnih podatkov tudi prek mobilne aplikacije. Birmingham se je v ožji izbor uvrstil s projektom Entrepreneurs for the Future (e4f), ki spodbuja lokalne kreativne talente, Dunaj s projektom »i.e. Smart«, ki mlade opogumlja k ustvarjanju svojih služb za prihodnost, Gijon pa še z enim projektom »LabCityCar«, s katerim lahko vozniki na monitorju spoznavajo, kakšni vozniki so, koliko goriva porabijo in kako hrupno vozijo.