Eubrobasket: izredno čiščenje – kot če bi na obisk prišla tašča

Posebnega hitenja pri pripravi Hale Tivoli ni bilo opaziti, a odgovorni zagotavljajo: do roka bo vse nared.

Objavljeno
15. julij 2013 16.58
Prenova dvorane Tivoli 11. julij 2013
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Hala Tivoli slaba dva meseca pred začetkom evropskega prvenstva v košarki ne daje vtisa, da bi posebej hiteli s pripravo na ta veliki dogodek. Ob našem dopoldanskem obisku smo v dvorani namreč srečali le enega delavca. A vodilni na Športu Ljubljana zagotavljajo, da bo do roka vse nared.

Zapisnikarske mize in montažne tribune, ki čakajo na postavitev, role tapisona, pripravljene na razgrnitev, dotrajane omarice, ki jih bodo še pobrusili in polakirali. Smrad po laku v garderobah in kupi materiala, ki čaka na montažo, vendarle dajejo slutiti, da se v tivolski dvorani nekaj dogaja.

Kljub temu in navkljub nerešenim vprašanjem med ljubljansko občino in organizatorji prvenstva, ki so se javno razkrila prejšnji teden (med drugim še ni dogovora o (so)financiranju obnove športnih dvoran), tako direktorica javnega zavoda Šport Ljubljana Tatjana Polajnar kot njen pomočnik Drago Banović zagotavljata, da bo do predvidenega roka vse nared. Še več, večina del – potem ko je padla v vodo celovita rekonstrukcija dvorane, so se jih lotili na začetku junija – naj bi bila končana do 1. avgusta, torej v prihodnjih dveh tednih.

»Že dolgo se ukvarjamo s tem in vsi se zavedamo, da gre za velik dogodek, ki pomeni priložnost za promocijo na vseh področjih. Zato delamo s polno paro naprej, da bi zagotovili, da bodo vsi, tako udeleženci kot obiskovalci evropskega prvenstva, zadovoljni, in da bi po prvenstvu dobili same pohvale,« o vplivu spora s košarkarsko zvezo pravi Polajnarjeva.

»Nesoglasja izvirajo od nekod drugod«

Kot razberemo iz zapisnika sestanka med MOL in KZS in predvsem njegovih dopolnitev, se je med drugim zataknilo pri financiranju nujnih del v obeh dvoranah, ki bosta v Ljubljani gostili prvenstvo. Občina zahteva, da košarkarska zveza plača vsa dela, ki bodo izvedena izključno za potrebe prvenstva. Banović zagotavlja, da to vprašanje ne bo povzročalo velikih težav, saj »nesoglasja izvirajo od nekod drugod«, namigne na plačilo kotizacij.

Za katera dela pravzaprav gre – kaj bo po koncu prvenstva »za na smetišče«, kot se je pred dnevi izrazil župan Zoran Janković? Verjetno to niso le šopki rož, kar je kot primer navedel župan? Gre recimo za ureditev prostorov za novinarje, VIP prostorov, pravi Banović in pojasnjuje, da kapaciteta v Stožicah zadostuje za 120 novinarjev, za Eurobasket pa morajo urediti tiskovno središče za tristo ljudi. »Našli smo prostor v skladišču, ki ga je treba preurediti, zagotoviti razmere za delo, po koncu prvenstva pa vse to pospraviti in vrniti v prejšnje stanje.« Poleg tega bi organizatorji radi razširili VIP prostor in ga nekoliko preuredili. »Glede na to, da dvorani sicer izpolnjujeta standarde, oni pa hočejo nekaj dodatnega, česar mi kasneje ne bomo uporabljali, na zavodu in MOL menimo, da naj to plačajo sami. Če bomo neko stvar obdržali za nadaljnjo uporabo, je ne bomo računali,« pravi Banović.

Na vprašanje, koliko bo vse to stalo in koliko bi po njihovem morala prispevati KZS, odgovora ne dobimo. »Trenutno ne bi radi govorili o teh številkah, ker se zahteve spreminjajo. Organizatorji imajo nekatere zahteve, potem pa se izkaže, da polovica tega ni potrebnega.«

Urejena stara hiša

Podobno kot v Stožicah bo treba v Tivoliju prav tako zagotoviti ustrezne prostore za novinarje. V mali dvorani, kjer bo njihovo mesto, za zdaj še nič ne kaže, da jo bo kmalu zasedlo na desetine novinarjev iz vse Evrope. Kakih sto metrov predelnih sten, s katerimi bodo uredili delovne prostore, prostore za novinarje in catering, še čaka na postavitev.

Banović nas popelje tudi po garderobah. Za prvenstvo morajo imeti površino 44 kvadratnih metrov, zato so nekatere z odstranitvijo vmesnih sten združili. V prhah so zamenjali nekaj pip, polišpali ploščice, prenovili dotrajane omarice in jih na novo polakirali. »Izvajamo običajna obnovitvena dela. Kot na primer, ko imate doma redno čiščenje, ko pa se na obisk napovesta tašča ali tast, naredite malo več, da se pokažete v malce boljši luči,« v šali pove Banović. »Mi smo torej malo bolj temeljito obnovili, tako da se vidi, da je to urejena stara hiša.«

Ušli obisku psihiatrične bolnišnice

Še aprila letos je sicer kazalo, da se bo ta stara hiša – Hala Tivoli bo čez dve leti praznovala abrahama, že letos pa mineva 50 let od začetka gradnje objekta – pokazala v precej lepši luči. Občina in zavod sta namreč v zgolj treh mesecih in pol nameravala izvesti že nekaj let načrtovano temeljito rekonstrukcijo, vredno dobrih devet milijonov evrov, s katero bi povečali ledeno dvorano in obrnili malo dvorano.

Kako zdaj gledajo na propadel projekt, bi bil v tako kratkem času sploh izvedljiv? »Ne,« brez dvoma odgovarjata tako Banović kot Polajnarjeva. Zadnji trenutek je bil pripravljen prvi razpis za izvajalca, če bi nanj prispela ponudba za dobrih pet milijonov evrov, kot je bilo načrtovano, bi šlo, pravi Banović in dodaja, da je bilo nadaljevanje projekta nerealno, ko se to na začetku aprila ni zgodilo. Če bi sredi maja, ko je že izbrani izvajalec odstopil od podpisa pogodbe, začeli tako obsežno rekonstrukcijo, bi bili zdaj verjetno že vsi v Begunjah ali v Polju, se nasmehne Polajnarjeva.

Eurobasket 2013 bo največji športni dogodek v zgodovini samostojne države, a Hala Tivoli je gostila že vrsto pomembnih športnih prireditev. Banović, ki v Tivoliju dela že desetletja, se tako spominja še priprav na kegljaško prvenstvo leta 1982, pa v nekoliko bližnji preteklosti na rokometno prvenstvo, gimnastični pokal, lani na hokejsko prvenstvo v Stožicah. »Take zavzetosti, kot jo zdaj kaže MOL, ni bilo, če seštejem vsa ta prvenstva,« je prepričan in zagotavlja, da težav, kakršne so bile lani z ureditvijo hokejske površine v Stožicah, pri košarki ni in jih ne bo.

»Tokrat organizacija zajema širše področje; ne gre le za ureditev objekta, ampak tudi za promet, območja za navijače, turizem,« primerja priprave na to prvenstvo s preteklimi. Tako bo na igrišču pred Halo Tivoli med prvenstvom urejen helidrom, na desni strani parkirišča pa prostor za navijače, kjer bodo tisti brez vstopnic tekme lahko spremljali na velikem zaslonu.