Evropski denar za Mlado gledališče

Nosilec mednarodnega projekta je Pionirski dom; 16 gledaliških trenerjev bo znanje preneslo na 150 pedagogov iz štirih držav.

Objavljeno
16. maj 2017 19.02
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – Pionirski dom, center za kulturo mladih, je pridobil sredstva v okviru evropskega projekta Creative Europe s programom Mlado gledališče (Young Theatre). Projekt je vreden dobrih 300.000 evrov, od tega bo 60 odstotkov evropskega denarja.

Preostanek denarja bo zagotovil Pionirski dom, ki je tudi nosilec dvoletnega projekta, pri katerem sodelujejo še trije partnerji: Elckie Centrum Kultury iz Poljske, Opera Comica Pentru Coppi iz Romunije in Dečji kulturni centar Beograd. Projekt je namenjen spodbujanju zanimanja med mladimi za gledališko dejavnost in širjenju otroške ustvarjalnosti pri nastajanju gledaliških predstav.

V tem času bodo partnerji pripravili izobraževanje pedagogov, mentorjev gledaliških skupin v osnovnih šolah in drugih kulturnih delavcev o improvizacijskem gledališču, ti bodo nato znanje prenesli na otroke in mlade, je povedala vodja trženja v Pionirskem domu Sonja Vidonja. Po besedah vodje projekta Bjanke Kršmanc, pomočnice direktorice, ki v hiši vodi gledališko dejavnost, bodo oblikovali mrežo 16 gledaliških trenerjev, ki bodo svoje znanje prenesli na 60 poklicnih gledališčnikov in 150 pedagogov iz štirih držav. Izobraževanje bo potekalo pri partnerjih in v Pionirskem domu, ki bo tako nadgradil svoje delo v osnovnih šolah, kjer gledališka dejavnost ni dovolj razširjena. Za otroke je dobro, da se z improvizacijskimi veščinami spoznajo čim bolj zgodaj, saj tako krepijo samozavest in napredujejo pri reševanju vsakdanjih težav.

Namen projekta je tudi ustvariti inovativen pristop k razvoju mladega občinstva na področju improvizacijskega gledališča in umetniške vzgoje. Za improvizacijo in gledališče nasploh bodo poskusili navdušiti čim več otrok in mladih. V Pionirskem domu še pravijo, da je projekt zasnovan kompleksno in z natančno določenimi cilji, ki bodo v prihodnosti omogočili širitev improvizacijskih veščin tudi v druge države po vsej EU. Med drugim bodo oblikovali priročnik, ki bo študijska literatura za trenerje in mentorje.