Fabiani 
bi se zjokal nad podobo svojega parka

Asfaltne poti razpokane, ostanki štorov neodstranjeni, po travniku pa je polno pasjih iztrebkov

Objavljeno
02. februar 2018 11.11
Miklošičev park
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Ljubljana – Maks Fabiani, ki ga sicer poznamo predvsem po arhitekturnih in urbanističnih delih, je uredil tudi Miklošičev park pred ljubljanskim sodiščem. Žal je ta danes slabo vzdrževan. Prečni poti sta razpokani in potrebni novega asfalta, na travniku je polno pasjih iztrebkov, na propadli drevesi pa še vedno spominjajo ostanki njunih štorov.

Ko smo pred skoraj natanko letom dni pohvalili delavce Tise, ki so kljub ostri zimi sredi parka obrezovali velika drevesa pred sodiščem in v Miklošičevem parku nasproti njega, smo menili, da bo to začetek resnejše prenove. A žal ni tako. V parku so namreč takrat le obrezali mogočni tulipanovec. Pred kratkim so sicer odstranili tudi bolno drevo na jugovzhodnem delu, niso pa izruvali mogočnega štora. Ta skupaj s tistim več let starim na severozahodnem delu močno kazi podobo poti in travnika ob njej.

Če občina ne namerava posaditi novega drevesa, bi morala naročiti vsaj odstranitev štorov in ponovno asfaltiranje poti. Problem pa je, da zadnjega mestne oblasti opazujejo že več let, a se nikakor ne odločijo, da bi tam posadile novo drevo in zapolnilo praznino. Ali pa teren vsaj splaniralo in obe poti na novo asfaltiralo. Asfalt je namreč poln razpok, na več mestih pa razrezan in zatem površno pokrpan zaradi raznih komunalnih posegov pod parkom.

Nered

Čeprav naj bi bil park namenjen predvsem posedanju sprehajalcev in turistov, se v njem večino časa zadržujejo brezdomci pa tudi neodgovorni lastniki psov, ki svoje ljubljenčke marsikdaj spuščajo, da na travniku opravijo potrebo, za njimi pa večinoma ne pospravljajo. To dokazujejo številni iztrebki, ki ležijo vsepovsod. Prav tako je park priljubljeno zbirališče brezdomcev, ki tam popivajo, prosjačijo in celo spijo na klopeh. V njem se odlično počutijo tudi golobi, saj jih tam mnogi krmijo kljub mestni prepovedi. Zato jih je tam včasih celo več deset naenkrat.

Prenova?

Glede na navedeno bi najbrž bil že skrajni čas, da se občina loti temeljite prenove celotnega parka, morda celo preureditve, saj je minilo že kar nekaj let, odkar so ga prenovili le na vzhodnem delu (ob Miklošičevi cesti). Navsezadnje se po njem vsak dan sprehaja na tisoče Ljubljančanov in turistov, ki pa se v njem zaradi naštetega ne zadržijo dlje časa, temveč ga le hitro prehodijo ali prekolesarijo.