Fabiani ob Roški dobiva spomenik

Arhitektu ob njegovem notranjem ringu MOL izkazuje spoštovanje.

Objavljeno
18. december 2015 18.00
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – V parku ob prenovljenih stavbah nekdanje vojašnice na Roški cesti je že nekaj dni videti gradbeno mrežo in delavce KPL. Ti namreč pripravljajo prostor za postavitev spomenika ljubljanskemu urbanistu Maksu Fabianiju.

Rok Žnidaršič
iz arhitekturnega ateljeja Medprostor, ki je izdelal projekt za izvedbo spomenika, nam je povedal, da so se za omenjeno lokacijo v križišču Poljanske in Roške ceste odločili zato, ker sledi njegovi urbanistični potezi ljubljanskega notranjega ringa, katerega sklepni del je Fabianijev most čez Ljubljanico pri Cukrarni.

Zasnova

Spomenik, ki bo dolg dvanajst in visok tri metre, bo na simbolni ravni nekakšen hommage arhitektu in urbanistu, ki je dal s svojim delom tudi velik pečat mestu Ljubljana. Osnova bo več plasti armaturnih pocinkanih mrež, ki bodo tvorile nekakšno tridimenzionalno mrežo. Ta bo tudi pobarvana v niansah »schönbrunske« rumene. Na tretjini zgornjega dela bo v nekakšnem oknu prostor za bronasti odlitek portreta Maksa Fabianija kiparja Mirsada Begića, po vsej spodnji dolžini prednje strani (gledano z Roške ceste) pa bo napis Maks Fabiani. Na zadnji strani je predvidena še posvetilna tabla z letnico rojstva in smrti in napis Ljubljana–Dunaj–Gorica–Kobdilj. V prvih treh mestih je vse življenje ustvarjal ali živel, v Kobdilju pa se je rodil. Celoten spomenik sledi osi drevoreda ob Roški in mostu čez Ljubljanico, njegova oblika in materiali pa so nekakšna metafora na Fabianija kot enega prvih, ki je temeljil arhitekturno kompozicijo na strukturnih konstrukcijskih elementih, kot je preklada nad okni v obliki jeklene traverze.

Zamuda pri postavljanju

Četudi je bilo v načrtu, da bodo spomenik postavili še v tem letu, pa je verjetneje, da se bo to zgodilo prihodnje leto. Kdaj, nam z mestnega oddelka za kulturo še niso sporočili. Koliko bo stala izdelava spomenika, njegov načrt in gradbena dela za postavitev, pa lahko le ugibamo. Iz mestnega proračuna razberemo samo, da je pri postavki odkup umetniških del 3660 evrov namenjenih za »plačilo odlivanja portreta Maksa Fabianija v bron avtorja Mirsada Begića«. Prav tako občina še ni poslala odgovora, kolikšna bo vrednost celotnega projekta in kako so izbirali izdelovalce kipa, projektne zasnove in gradbenega izvajalca.

Soglasje že od oktobra

Smo pa pred dnevi dobili podatek, da je zavod za varstvo kulturne dediščine že 27. oktobra izdal kulturnovarstveno soglasje za postavitev spomenika na omenjeni lokaciji. Vlogo je občina kot investitorica zavodu poslala le pet dni prej.