Fondovci: Občina naj preveri, ali je denarja dovolj

Mestni svet bo odločal o petem enoletnem podaljšanju družbene pogodbe za gradnjo novega stadiona za Bežigradom.

Objavljeno
03. september 2012 17.35
Slovenija, Ljubljana, 23.03.2012 - Ljubljanski centralni stadion. Foto: Leon VIDIC/DELO
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Mestni svetniki bodo na septembrski seji znova glasovali o enoletnem podaljšanju pogodbe za gradnjo Bežigrajskega stadiona. To bo že peto podaljšanje pogodbe (občina, OKS in Pečečnikov GSA so jo sklenili leta 2007); potrebno je, ker za projekt še ni gradbenega dovoljenja.

Investitor je šele konec maja dobil okoljevarstveno soglasje, ki je pogoj za vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. A soglasje še ni pravnomočno. Kot so pojasnili na agenciji za okolje, so pritožbe okoliških stanovalcev skupaj z investitorjevimi odgovori ministrstvu za kmetijstvo in prostor, ki je zadevo prevzelo, posredovali 7. avgusta. Z ministrstva so sporočili, da o njej še niso odločili. Po zakonu mora organ to storiti v tridesetih dneh od prejema zadeve.

Marko Kolenc, na mestni upravi načelnik oddelka za šport, je v utemeljitvi predloga o podaljšanju družbene pogodbe do oktobra 2013 zapisal, da »se z veliko gotovostjo lahko trdi, da bo do takrat izvedeno vse zgoraj navedeno in bosta za projekt gradnje Bežigrajskega športnega parka pridobljeni še manjkajoči gradbeni dovoljenji«. Investitor je namreč že pridobil gradbeno dovoljenje za elektroenergetsko napajanje (pravnomočno je postalo julija), medtem ko naj bi bila vloga za gradbeno dovoljenje za komunalno opremo vložena v kratkem. Da bodo gradbena dovoljenja pridobljena do oktobra letos, so sicer »z veliko gotovostjo« trdili že ob lanskem podaljševanju družbene pogodbe.

»Ne slepo verjeti mestni upravi«

Včeraj so se že oglasili tudi največji nasprotniki načrtovane novogradnje na območju Plečnikovega stadiona, koordinacijski odbor Fondovih hiš, ki združuje okoliške stanovalce (nekateri od njih so se kot stranke v postopku pritožili na izdajo okoljevarstvenega soglasja). Odbor je na svetnike naslovil pismo, v katerem jih opozarja, naj nikar »slepo ne verjamejo gradivu, ki ga za sejo pripravi mestna uprava«.

Kot poudarjajo, jim je mestna uprava ob lanskem podaljšanju pogodbe napovedala, da bo oktobra 2011 na upravno enoto vložena vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja, a se to ni zgodilo. »Tako kot gradbenega dovoljenja ne bo niti do oktobra prihodnjega leta, čeprav je spet napovedano.« Dodajajo, da je uprava svetnikom zamolčala, da je sodišče že razveljavilo pravnomočnost vpisa BŠP v zemljiško knjigo.

Poleg tega fondovci svetnikom predlagajo, naj od župana zahtevajo, da še pred glasovanjem zagotovi dokazilo, da ima glavni investitor zagotovljene vire za financiranje projekta. »Dokazilo o zagotovljenih virih financiranja je nujno, če želi mestni svet preprečiti, da bi Plečnikov stadion doletela enaka usoda kot druge ljubljanske projekte, ki so ostali bodisi nedokončani (Stožice, Tribuna) bodisi na njihovem mestu že leta zijajo gradbene jame (Bavarski dvor, Slovenijavino). Če želite kot mestni svetniki odgovorno odločati, brez ustreznih dokazil o zagotovljenih virih financiranja pogodbe ne bi smeli podaljšati.«

Za vzpostavitev stanja iz leta 2007

Fondovci občino tudi pozivajo, naj z investitorjem Jocem Pečečnikom doseže dogovor, da se stadion do morebitne pridobitve potrebnih dovoljenj in soglasij začne vzdrževati v minimalnem obsegu oziroma v uporabnem stanju, v kakršnem je bil do sklenitve družbene pogodbe.