Gallusovo nabrežje v prenovo

Razpis: Nova ureditev bo nadaljevanje že prenovljenih površin za pešce.

Objavljeno
19. april 2017 18.09
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Po letih obljub in napovedi je občina objavila javno naročilo za izvajalca prenove Gallusovega nabrežja. Dela, katerih vrednost je ocenjena na poldrugi milijon evrov, bodo trajala pet mesecev.

Kot so zapisali v razpisni dokumentaciji, »trenutno stanje Gallusovega nabrežja ne ustreza kriterijem naročnika v funkcionalnem, varnostnem in estetskem smislu«: tlak je iz neravnih granitnih kock, zalitih z asfaltom, nanj so uporabniki (gostinci) postavili različne lesene podeste, betonska ograja je vidno razpokana, omet delno odpada, površine so poraščene z mahom, kovinski deli so rjasti, drevje je večinoma v slabem stanju, dostop do rečnega postajališča pa zaprt. To je sicer edino nabrežje v ožjem središču mesta, ki še ni bilo prenovljeno.

Pri prometu ne bo sprememb

Načrtovana nova ureditev bo tako »nadaljevanje že izvedenih površin za pešce ob Ljubljanici, med Tromostovjem in Čevljarskim mostom«. Predviden je enonivojski tlak iz rezanih, fino fugiranih granitnih kock, umetnega kamna in pranega litega betonskega tlaka. Po sredini uličnega prostora bo tekel trak iz umetnega kamna. Do rečnega postajališča bo speljana nova klančina, po zgledu tiste na nasprotnem bregu. Hkrati s tlaki bodo prenovili razsvetljavo in plinovod. Prometna ureditev bo enaka kot zdaj, ko je na delu nabrežja omogočeno parkiranje z dovolilnicami.

Kot še navajajo na občini, bo prenova – projekt so pripravili v ateljeju Vozlič arhitekti – prispevala k »večji atraktivnosti tega dela stare Ljubljane in tako bo dopolnjena enotna celostna podoba urejenega obrežja Ljubljanice«.

Razpisna dokumentacija predvideva 210 koledarskih dni za izvedbo vseh del po podpisu pogodbe. Od tega naj bi gradbena dela izvajalec izvedel v petih mesecih (150 dneh) po podpisu pogodbe, nato pa bo imel na voljo še dva meseca za odpravo pomanjkljivosti, obračun del in končni prevzem. Ker ponudbe izvajalcev na občini sprejemajo do 10. maja, začetka del ni pričakovati pred junijem, najverjetneje pa se bodo zavlekla v prihodnje leto.

V občinskem proračunu je vrednost projekta ocenjena na poldrugi milijon evrov. Pol milijona so zagotovili v letošnjem proračunu, pol milijona v proračunu za prihodnje leto, še pol milijona pa naj bi zagotovili leta 2019. Več kot polovica sredstev bo iz koncesijske dajatve od posebnih iger na srečo, ki predstavlja namenska sredstva za spodbujanje razvoja turistične infrastrukture. Poleg tega bo svoj del denarja morala prispevati Energetika Ljubljana.