Gimnazija Poljane končno po predpisih

S požarnimi stopnicami v atriju bodo poskrbeli za varnost tisoč ljudi, če bi bila potrebna nujna evakuacija.

Objavljeno
31. avgust 2016 17.32
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Približno devetsto dijakov poljanske gimnazije, ki danes začenjajo ali nadaljujejo šolanje na tej ljubljanski srednji šoli, je ob vstopu pričakal povsem preurejen notranji atrij. Poleg požarnih stopnic ob dveh delih poslopja so tam namreč postavili tudi več lesenih klopi na velikih betonskih podstavkih.

V pogovoru nam je ravnatelj Bojan Bogatec Končan povedal, da jim je končno uspelo izpolniti zahtevo požarnih inšpektorjev, da je v stavbi iz leta 1907 nujno zgraditi požarne stopnice. Sploh po požaru, ki je pred nekaj leti izbruhnil v kleti, a so ga k sreči pogasili, vse dijake in zaposlene pa pravočasno evakuirali. V večnadstropnem objektu, v katerem se vsak šolski dan giblje okoli tisoč ljudi, je bila namreč doslej le ena požarna pot skozi glavni vhod, kar je v nasprotju z vsemi požarnimi predpisi. Čeprav je omenjena zahteva stara že skoraj trideset let, je ta del prenove kljub pripravljenim načrtom vedno čakal zaradi »nujnejših« prenov. V zadnjih nekaj letih so tako preuredili šolsko kuhinjo, prostore za fitnes in več učilnic, pred tem pa zamenjali salonitno kritino in uredili zunanje košarkarsko igrišče.

Dokončan spominski hodnik

Pred tedni so končali še prenovo in opremljanje učilnic za fiziko in zgodovino. V zadnji bo tudi fototapeta, ki bo prikazovala zgodovino od pradavnine do danes, s poudarkom na naši zgodovini. V njej bodo namestili še dopolnjeno spominsko tablo za vse vojne in povojne žrtve (v prvi svetovni vojni je na fronti padlo kar 161 dijakov in učiteljev poljanske gimnazije) in tako dopolnili spominski hodnik Memorata, kamor so že lani prestavili kipa pisatelju Ivanu Cankarju in aktivistki OF Vidi Janežič, ki so jo kot partizanko ubili leta 1944 in po kateri se je gimnazija več let imenovala.

Moderno arhitekturno zasnovo preureditve atrija je izdelala skupina mlajših arhitektov iz biroja Svet vmes, gradbena dela pa po naročilu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport izvaja podjetje Tosidos. Celoten projekt bo po ravnateljevih besedah stal približno 200 tisočakov, precejšen del vsote bo poleg ministrstva iz svojih virov zagotovila šola. Ta tudi sicer, pravi Bogatec Končan, ves denar, ki ga zaslužijo z oddajanjem prostorov in drugimi načini pridobivanja lastnih sredstev, vložijo v šolske zidove in opremo.

Večletna menjava oken

Na vprašanje, ali je z gradnjo požarnih stopnic in ureditvijo atrija prenova 109 let starega spomeniško zaščitenega objekta končana, nam je ravnatelj odgovoril, da še zdaleč ne. Prenavljajo namreč še ograjo okoli šole, še v tem šolskem letu pa naj bi začeli postopno prenovo približno dvesto oken, od tega je kar 136 glavnih, druga so manjša. Zaradi velikega števila bo menjava trajala več let. Bodo pa letošnjo veliko investicijsko obnovo proslavili z manjšo slovesnostjo med 19. in 26. septembrom.