Glavno mesto bo že jutri zažarelo

Začenja se veseli december, luči bodo prižgali jutri ob 17.15.  Okrasitev je stala 220.000 evrov in je dražja za deset odstotkov.

Objavljeno
25. november 2015 19.02
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Letošnje praznične prireditve v glavnem mestu se bodo začele teden dni prej kot običajno. To so bile želje gospodarstva in številnih meščanov, ki želijo, da bi bila Ljubljana praznično okrašena že na prvo adventno nedeljo, je pojasnila Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana.

Prejšnja leta se je veseli december s prižigom luči začel 3. decembra, tako je Ljubljana tudi simbolično počastila rojstni dan največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. Letos se bo to zgodilo že jutri ob 17.15. Že dopoldne, ob 10. uri, pa se bo začel tradicionalni praznični sejem. Prireditve bodo trajale do 3. januarja.

Letošnja novost – Moonolith

Od 3. decembra bo na Trgu republike na ogled najnovejši dodatek k praznični okrasitvi Ljubljane, spomenik luni in zvezdam avtorja Martina Briclja Barage, imenovan Moonolith. Predstavlja nebesno sfero, ki se odziva na prisotnost ljudi, ki lahko s svojimi gibi premikajo ozvezdja. Instalacija bo interaktivno odzivna vsak dan med 17. in 21. uro.
Letošnjo praznično okrasitev sicer sestavlja 64 kilometrov svetlobnih skulptur ter lučnih girland na drevesih in šestih smrekah, ki bodo tudi pri Figovcu, na Levstikovem trgu, pri Magistratu in v njegovi notranjosti ter na Ljubljanskem gradu. Osrednja, 20 metrov visoka smreka na Prešernovem trgu, je okrašena s približno desetimi kilometri luči, ljubljanski občini pa jo je podarilo češko veleposlaništvo, rasla je na njihovem vrtu na Trnovem.

Osnovno praznično okrasitev sestavlja 40 kilometrov svetlobnih verig, 106 reflektorjev za osvetlitev objektov in mostov ter 350 reflektorjev na grajskem hribu. Osrednja tema okrasitve, za katero že več let skrbi Zmago Modic, letos nosi naslov »Vmesni čas človeštva?«. Med novostmi je 105 kilometrov okraskov na Slovenski cesti, velika zvezda pred Pošto Slovenije, 50 zvezd in belo-modra krogla nad Prešernovim trgom, ogromna spirala, planet s potujočim kamenjem, lestenec plodnosti in črna luknja ob elipsi nad Stritarjevo ulico, 3D modeli kristalov nad Wolfovo, konture Ljubljanskega gradu, Nebotičnika in Ljubljanskega zmaja na Kongresnem trgu, prinašalci luči na stičišču Novega trga in Brega ter velika kocka nad Krekovim trgom. Del Trubarjeve ulice in Gornjega trga pa bosta letos odstopala od vesoljskih tem, praznični predmeti bodo tam upodobljeni v krogih. Videti bo svečane ženske čevlje z bleščicami, moški cilinder, bleščeč metuljček, sijoč kovček, steklenico šampanjca itd.

Okrasitev Ljubljane je letos dražja za deset odstotkov, stala je 220.000 evrov. Na MOL pojasnjujejo, da je tako zaradi okrasitve novih površin, Slovenske ceste od Šubičeve do Gosposvetske, Trubarjeve ulice od Resljeve do Vidovdanske, del Krekovega trga, Vegove ulice in prehoda od Šestice proti Unionskemu vrtu. Okrasili so tudi po eno drevo v vsaki od 17 četrtnih skupnosti. Sredstva za okrasitev so zagotovljena prek koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave.

Pričakujejo več kot milijon obiskovalcev

Kot je poudaril župan Zoran Janković, v času veselega decembra pričakujejo več kot milijon obiskovalcev. Oddane so tudi že vse stojnice, za katere je bilo tudi letos več zanimanja kot je prostora. Stuškova je povedala, da je za najem 31 hišic za darilni program prispelo 40 prijav, lani jih je bilo 36. Za 10 malih gostinskih hišic je bilo 38 prijav, lani 35. Za 7 velikih gostinskih hišic je bilo 16 prijav, lani 13. Kot običajno, je bilo največ zanimanja na Prešernovem trgu, na Bregu in Cankarjevem nabrežju. Komisija je pregledala ponudbe in se odločila glede na raznolikost.  Janković je dodal, da se niso odločili za licitacijo po sistemu kdo da več, ampak so dali prednost tipičnim slovenskim izdelkom. V sejemskem programu je poudarek na domači umetnostni obrti, kot so keramika, leseni okrasni in uporabni izdelki ter ročno izdelan nakit.

Gostinci so skupaj z najemom hiške kupili tudi keramične lončke, velike hišice po 1000 in male po 500. Obiskovalcem jih bodo ponujali za kavcijo dva evra. Tako bo tudi Letos Ljubljana v okviru sejemskih prireditev in v skladu z nazivom Zelena prestolnica Evrope 2016 opozarjala na vračljivo embalažo.

Za sofinanciranje letošnjega decembrskega programa prireditev je namenjenih 113.000 evrov iz mestnega proračuna, del pa zagotavljajo donatorji. Tradicionalni del programa predstavljajo Miklavžev sejem, Dobra vila, nastopi lajnarjev na ulicah in trgih, Božični koncert,predstave uličnih gledališč. Miklavžev sprevod se bo 5. decembra ob 17. uri začel na Prešernovem trgu, pet sprevodov dedka Mraza pa bo od 26. do 30. decembra, z začetkom ob 17. uri na Bregu.

Glasbeni program

Na odrih na Novem, Kongresnem, Mestnem trgu, Trgu francoske revolucije in na Pogačarjevem trgu bodo nastopili številni slovenski in tuji glasbeniki, med njimi Modrijani, Društvo mrtvih pesnikov, Maja Založnik & Moonshine, DJ JAMirko, Neisha, Nina Badrić, Janez Bončina Benč, Željko Bebek, Ivan Zak, Nina Pušlar, Vlado Kreslin in Mali bogovi, Željko Joksimović, Muff, Tabu, Klemen Klemen in drugi.  Na silvestrovo bo poleg silvestrovanja na prostem na Ljubljanskem gradu izveden tudi tradicionalni ognjemet, ki bo v primeru slabega vremena drugačen, s poudarkom na slušnih efektih. Obiskovalci decembrskih prireditev bodo lahko med 27. novembrom in 3. januarjem brezplačno parkirali na Vodnikovem trgu.