Gosposvetska in Dalmatinova bosta zaprti od aprila do junija

Za popolno zaporo so se odločili, da bodo dela lahko končali čim prej.

Objavljeno
16. marec 2018 15.09
jsu*Gosposvetska
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Zaradi rekonstrukcije bosta predvidoma od 3. aprila do 30. junija za ves promet zaprti Gosposvetska cesta in Dalmatinova ulica do Miklošičeve ceste, so sporočili z Mestne občine Ljubljana. Za popolno zaporo so se odločili, da bodo dela lahko končali čim prej.

Na severnem delu Slovenske ceste bo veljala spremenjena začasna prometna ureditev, po kateri bo izvoz možen le v smeri proti Tivolski cesti. Križišče Slovenske in Gosposvetske ceste bo v tem času prevozno le za avtobuse Ljubljanskega potniškega prometa, kolesarje, intervencijska vozila in imetnike dovoljenj za Slovensko cesto.

Koridorji za pešce in kolesarje

Za pešce in kolesarje bodo vzpostavili koridorje ob gradbišču, ki jih bodo sproti prilagajali poteku del, oziroma bodo označili druge obhodne ali obvozne poti.

Mestni avtobusi bodo vozili po spremenjenih trasah. Na Tivolski cesti bodo uredili začasno avtobusno postajališče, tista na Gosposvetski cesti in Dalmatinovi ulici pa bodo v času zapore ukinili.

Poleg arheoloških raziskav, ki so jih delno že opravili, bodo v okviru del prenovili vodovod, kanalizacijo, plinovod, vročevod in javno razsvetljavo. Nova podoba Gosposvetske ceste bo sledila videzu Slovenske ceste, poleg tega bodo zasadili drevored, tlakovali trg pred cerkvijo ter na vseh pomembnih točkah, kot so križišča, prehodi in avtobusna postajališča, uredili taktilne oznake za slepe.

Na Dalmatinovi ulici bodo ohranili obstoječo enosmerno ureditev. Z zoženjem voznih pasov bodo na severni strani ulice pridobili dodaten prostor za vzpostavitev kolesarske steze proti zahodu, med parkirnimi mesti pa je predvidena ureditev enostranskega drevoreda.

Potrebni bosta strpnost in prilagodljivost razmeram

Kot so poudarili, bosta v času del potrebni strpnost in prilagodljivost razmeram na terenu, k čemur pripomore tudi premišljeno načrtovanje potovanja. Udeležence v prometu prosijo, da se na pot odpravijo pravočasno, preverijo aktualno stanje prometa in uporabijo obliko prevoza, primerno za aktualne razmere.

Posel s prenovo Gosposvetske ceste, Dalmatinove ulice in severnega dela Slovenske ceste sta dobili družbi KPL in Hidrotehnik, ki sta oddali skupno ponudbo. Dela so nekoliko zamaknile zimske razmere.

Na občini so že pred časom napovedali, da bo izbrani izvajalec moral najprej prenoviti Gosposvetsko cesto, nato Dalmatinovo in na koncu še del Slovenske ceste na odseku med Gosposvetsko in Trdinovo ulico.

Pred začetkom gradnje bo sicer moral počakati, da svoje delo na Gosposvetski cesti končajo arheologi. Ti so dela začeli avgusta lani.