Gostinci: Red mora biti, ampak naj velja za vse

Gostinci se strinjajo z davčnim nadzorom, a naj inšpektorji pregledajo še druge, saj so nepravilnosti tudi drugje.

Objavljeno
09. oktober 2013 18.25
Davčne preiskave
Mojca Zabukovec, Nina Krajčinović, Ljubljana
Mojca Zabukovec, Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – Akcija davčnih nadzornikov, ko so obiskali lokal Makalonca, picerijo Napoli in še en lokal istega lastnika v BTC in jih zaradi inšpektorskega pregleda poslovanja za kratek čas zapečatili, se je po besedah ljubljanskega gostinca Rudija Zaharja zgodila prepozno.

Gostinci, ki ne plačujejo davkov, prispevkov za zaposlene in drugih dajatev, so nelojalna konkurenca nam, ki vse to poravnavamo, pravi lastnik lokala Maček v središču mesta. »Takšne lokale je treba zapreti. To pa ne velja samo za lokale, ampak za vse. Če nekdo ne dela, kot je treba, in krši zakone, naj zapre svojo dejavnost. Zdaj so na udaru gostinci in siva ekonomija, čeprav je ta tudi drugje,« je prepričan Rudi Zahar. »Če vlada misli, da bo s tem rešila državo, je ne bo. Marsikaj bo uredila, toda države s tem ne bo rešila.« S povečanim nadzorom in pregledi davčnih inšpektorjev v zadnjih dveh dneh se strinja, čeprav so se ti po njegovem zgodili prepozno. »Če so se odločili, da bodo začeli v gostinstvu, tudi prav. Nekje je treba začeti. Ampak naj nadaljujejo in naj počistijo.«

Prepričan je, da se kršitve dogajajo tudi zato, ker nadzor doslej ni deloval, kot bi moral. »Leta in leta to ni nikogar zanimalo, zato se je verjetno prikrilo kar nekaj davkov. Dokler je šlo, se pač s tem ni nihče ukvarjal, državi ni bilo dosti mar. Zdaj, ko ne gre več, je pa davke treba pobrati,« poudarja gostinec.

Lokal Maček so, kot pravi Zahar, inšpektorji, tako davčni, tržni, delovni in sanitarni, samo v tem letu obiskali najmanj desetkrat, a niso ugotovili nobenih kršitev. Oglobili so ga lani, enkrat, in sicer zaradi kršitve delovnega časa na vrtu. Morebitnih novih obiskov se, kot sam pravi, ne boji. Na vprašanje, ali je gostinstvo še donosna dejavnost, pa odgovarja: »Bila je, danes ni več. Stroški so se skoraj potrojili in konkurenca je neznosna.«

Nadzor je nujen

S tem se strinja tudi Merita Kadrija, ki vodi lokal Aurora Caffe na Celovški cesti. Ko ga je pred letom dni prevzela, je mislila drugače. Zdaj pa ugotavlja, da so stroški zelo visoki, predvsem najemnina. Toda inšpekcijski nadzor je po njenem nujen. Doslej jo je obiskala zgolj sanitarna inšpekcija, davčne še ni bilo, pravi. »Red mora biti,« se naveže na današnjo in včerajšnjo akcijo davčne uprave, ki je hkrati napovedala, da bo na podlagi zakona o davčni službi, ki omogoča zaseg predmetov in listin za največ trideset dni ter prepoved opravljanja dejavnosti za največ tri dni, v prihodnjih dneh zapečatila še več lokalov, kjer obstaja utemeljen sum hujših kršitev davčnih in drugih predpisov. »Ne bojim se pregleda. Sama se držim predpisov. Ne bi si jih upala obiti, ker bi navsezadnje lahko ostala brez dela,« pravi Kadrija.

Da pa tovrstni inšpekcijski pregledi »po eni strani niso v redu«, meni Matjaž Zanoškar iz Corner puba na Tržaški cesti. »Vprašanje je, kaj si potem mislijo gostje,« pravi, čeprav priznava, da davčni inšpektorji pregleda ne morejo opraviti tako, kot je treba, če ne zapečatijo lokala in pregledajo dokumentacije. Tudi pri njih so obiski inšpektorjev pogosti, a doslej, kot zatrjuje, niso odkrili nobenih nepravilnosti.

Naj pregledajo še druge

Še trije gostinci, ki pa ne želijo biti imenovani, pravijo, da so obiski inšpektorjev stalna praksa. Eden od njih, ki ima lokal na stičišču centra in Bežigrada, pravi, da so jih nazadnje obiskali pred slabima dvema tednoma. Pod prste sta jim v obdobju enega tedna pogledali kar dve inšpekciji. Nekaj dni zatem, ko je njihovo delovanje preverjala tržna inšpektorica, se je med goste pomešala še davčna, ki je pod krinko opazovala, kako natakarica izdaja račune, potem pa preverila še, ali se promet v lokalu ujema z dejanskim stanjem v natakaričini denarnici. Ugotovila ni nobenih nepravilnosti, kar pa ne pomeni, da se gostinec s povečanim nadzorom lokalov povsem strinja: »Predvsem bi lahko šli pogledat tudi druge obrtnike, ne samo gostince. Pri zidarjih, pleskarjih in podobnih poklicih je sive ekonomije vsekakor več kot pri nas, ampak jih ne morejo tako nadzorovati, zato denar iščejo pri nas.«

Enako meni še en gostinec, ki je obiskov inšpektorjev prav tako navajen. Pravi, da k njim hodijo zato, ker so še edini, ki imajo kaj denarja, »po kakršnikoli spremembi zakona se tako ali tako najprej spravijo na nas«.

Da se z lovom na sivo ekonomijo »močno pretirava«, je prepričan tudi gostinec, ki vodi lokal v središču mesta. Po njegovem gre za »klasično preusmerjanje pozornosti od pomembnih političnih tem«. Tudi sam je z inšpektorji že »skoraj na ti«, saj so v njegovem lokalu redni gostje. Kot uradne osebe, doda.