Gradnja Kozolca II miruje že od marca

Gradis G noče graditi na up, ZIL Inženiring še nima denarja.

Objavljeno
08. maj 2014 10.36
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Gradbišče parkirne­ in garažne hiše ­Kozolec II je zaklenjeno že več kot dva meseca. Delavci gradbenega podjetja Gradis G so nam dejali, da dela ne bodo nadaljevali, dokler od podjetja ZIL Inženiring ne bodo dobili ­plačila za opravljeno delo.

Stanovalci sosednjih hiš ob Slovenski cesti in v Kersnikovi ulici se sprašujejo, ali bosta MOL in ZIL Inženiring sploh izpeljala edini »aktivni« projekt javno-zasebnega partnerstva v občini. Teja Mankoč Šolar, pomočnica direktorja podjetja ZIL Inženiring, je namreč za Delo že 21. marca povedala, da bodo nadaljevali delo še pred koncem marca. A se to do danes ni zgodilo.

Nove obljube

Smo pa od nje dobili sporočilo, da »delajo na tem, da bi projekt nadaljevali čim prej, oziroma da so v zaključni fazi obračuna projekta skupaj z javnim partnerjem, kar je pogoj za nadaljevanje zaradi financiranja«. Obljubila je, da bodo pred dejanskim nadaljevanjem del poravnali še neporavnane obveznosti. Zatem nameravajo skupaj z javnim partnerjem nadaljevati in končati projekt parkirne garažne hiše z 249 parkirnimi prostori in paviljonom nad njimi.

Zamude bo za več mesecev

Jasno je, da tudi če bi delo steklo še ta teden, načrtovani rok, to je 11. julij, ni ulovljiv. V najboljšem primeru bo nekajmesečna zamuda, v najslabšem pa bi lahko gradbeno jamo z zabetonirano streho nad polovico tretje podzemne etaže gledali še pozno v jesen.

Kot smo poročali, so investitorji­ izgubili največ časa z zapletom z bančnim jamstvom za dobro izvedbo del (Gradis skupina G je zagotovil le tri- namesto zahtevane 10-odstotne garancije), očitno pa ga imajo tudi z zagotavljanjem denarja za sprotno plačevanje izvajalcev in njihovih podizvajalcev. Ne gre namreč pozabiti, da je projekt vreden kar 5,5 milijona evrov in da ZIL večino denarja za njegovo izvedbo financira z bančnimi posojili. Tudi usklajevanje z MOL kot javnim partnerjem očitno ne poteka brez zapletov.