Gradnja novega kopališča Kolezija bo stala 9,5 milijona evrov

Posel bo občina oddala hrvaškemu podjetju GP Krk. Odločitev o izbiri izvajalca še ni pravnomočna.

Objavljeno
21. julij 2014 17.35
Kolezija
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Novo kopališče Kolezija bo najverjetneje gradilo hrvaško podjetje GP Krk, ki je skupaj s CBE Inženiringom in IMP oddalo najcenejšo ponudbo. Posel je brez vračunanega DDV vreden 7,75 milijona evrov.

Izvajalca so na ljubljanski občini izbrali po včerajšnjih pogajanjih s šestimi ponudniki. Poročali smo že, da je občina marca objavljeno javno naročilo končala brez izbire izvajalca gradbeno-obrtniških in instalacijskih del, saj so vse ponudbe presegale zagotovljena sredstva.

Najcenejšo ponudbo, v višini 9,69 milijona evrov, je sicer takrat oddal Strabag. MOL je zato izvedla postopek s pogajanji brez predhodne objave, h kateremu je povabila vseh sedem ponudnikov. Ti so prejšnji teden oddali nove ponudbe, včeraj pa so se na magistratu udeležili pogajanj, s katerimi so na občini želeli doseči najnižjo možno ceno.

Hrvati izpogajali posel

Pogajanj so se udeležili predstavniki podjetij Strabag, Makro 5 gradnje, Kolektor Koling, Gorenje projekt, Javna razsvetljava in GP Krk, ne pa tudi Gorenjske gradbene družbe, ki je že prvič oddala najdražjo ponudbo. V prvem krogu pogajanj sta popust dala le GP Krk in Javna razsvetljava, drugi pa so vztrajali pri ponujeni ceni. Tako je ostala najcenejša ponudba družbe Strabag, ki je določil ceno pri 9,65 milijona z davkom. Druga najcenejša ponudba, ki jo je oddala GP Krk s partnerjema je bila v višini 10,24 milijona evrov (z DDV) za več kot pol milijona evrov dražja.

V drugem krogu so bili ponudniki nekoliko bolj radodarni s popusti, a še vedno ne po želji župana Zorana Jankovića, ki jih je pozval, naj vendarle dajo »resne popuste« v višini 20, 30 odstotkov. Najbolj so svojo ponudbo znižali GP Krk, CBE Inženiring in IMP, katerih končna ponudbena cena je znašala 7,75 milijona evrov brez davka oziroma 9,45 milijona z DDV. S tem so bili za približno sto tisoč evrov cenejši od Strabaga in Makro 5 gradenj in kot najugodnejši izbrani za izvajalca. Občina je tako dosegla slabega četrt milijona nižjo ceno kot v prvem, neuspešnem, razpisu in se spustila pod 9,63 milijona evrov, kolikor so znašala rezervirana sredstva za ta projekt.

Kopanje že naslednjo kopalno sezono?

Odločitev o izbiri izvajalca še ni pravnomočna, saj imajo preostali ponudniki še možnost pritožbe. Če te ne bo, bodo GP Krk in partnerji lahko z deli začel avgusta. V tem primeru bi bilo novo kopališče lahko pripravljeno za kopalno sezono 2015, saj bo imel izvajalec po pogodbi za gradnjo na voljo 300 koledarskih dni. V tem času bo moral zgraditi nov zunanji olimpijski bazen in manjši otroški bazen, kletne etaže s parkirišči (36 parkirnih mest bo zunaj, 86 pa v kleti) ter vstopni objekt s prostori za gostinstvo in center dobrega počutja. Ob bazenu bo tudi košarkarsko igrišče, slabo tretjino območja pa bodo zasedale zelene površine.