Gradnja novega kopališča Kolezija se lahko začne

Po letih napovedi in zgrešenih ocen ni več ovir za več kot deset milijonov evrov vredno gradnjo novega zunanjega bazena in spremljevalnih objektov.

Objavljeno
19. avgust 2014 18.35
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Pogodba z izvajalci gradnje novega kopališča Kolezija, vredna 9,5 milijona evrov, je podpisana. Delavci hrvaškega podjetja GP Krk ter družb CBE Inženiring in IMP iz Ljubljane tako lahko na Koleziji začnejo z izvajanjem del.

Kot so sporočili iz službe za javna naročila in službe za razvojne projekte in investicije mestne uprave ljubljanske občine, so pogodbo z izvajalci del podpisali danes, dan potem ko je odločitev o izbiri izvajalca postala pravnomočna. Nihče od šestih neizbranih ponudnikov namreč ni vložil zahtevka za revizijo.

Propadalo od leta 2001

S tem je premagana zadnja ovira za začetek gradnje novega nekoč priljubljenega kopališča, ki je vse od zaprtja leta 2001 neslavno propadalo. Kljub težavam s hipotekami, ki so po zaslugi nekdanjih najemnikov bremenile kopališče, ter neurejenim lastniškim razmerjem se je o prenovi Kolezije govorilo praktično vse od njenega zaprtja. Že leta 2008 je ljubljanska občina v proračunu zagotovila dobre tri milijone evrov, s katerimi naj bi kopališče prenovili, tako da bi se po takratnih načrtih Ljubljančani na njem lahko znova kopali že leta 2010.

Zgrešene napovedi

In čeprav so leta 2008 uredili lastniška razmerja z ljubljansko univerzo, naslednje leto pa na javnem natečaju izbrali arhitekturno rešitev biroja Ravnikar Potokar, se je nato začetek obnove prestavljal iz leta v leto. Izbrani elaborat je ob zunanjem bazenu vključeval tudi nov pokriti 25-metrski bazen, prostore za savno, fitnes, športno dvorano, restavracijo in parkirno hišo in celotna investicija je bila ocenjena na 14 milijonov evrov.

Kar je bilo za občino preveč, zato se je odločila, da bo projekt izvedla v javno-zasebnem partnerstvu. A zasebnega partnerja, ki bi primaknil vsaj del sredstev, nikoli niso našli, zato so se leta 2012 odločili, da bodo projekt izvedli sami – a le delno.

V prvi fazi, za katero so pravkar podpisali pogodbo z izvajalci, bodo zgrajeni zunanji olimpijski bazen in manjši otroški bazen, kletne etaže s parkirišči (36 parkirnih mest bo zunaj, 86 pa v kleti) ter vstopni objekt s prostori za gostinstvo in center dobrega počutja. Ob bazenu bo tudi košarkarsko igrišče, slabo tretjino območja pa bodo zasedale zelene površine.

Samo za dokumentacijo 750 tisoč evrov

Še v začetku leta 2013 so bili stroški gradnje prve faze ocenjeni na pet milijonov evrov, zdaj pa je jasno, da bodo krepko presegli deset milijonov evrov. Občina je namreč od izvedbe arhitekturnega natečaja zmagovalcem le-tega nakazala kar 750 tisoč evrov, in sicer za pripravo idejne zasnove in vse projektne dokumentacije, temu pa je treba prišteti še 140 tisoč evrov, kolikor je stalo rušenje starega kopališča. Ušteli pa se niso le pri oceni vrednosti projekta, pač pa tudi pri napovedih, kdaj bo kopališče začelo obratovati: župan Janković je leta 2013 mestne svetnike že vabil na odprtje novega kopališča maja 2014.

Deset mesecev za gradnjo

Če ne bo nepredvidenih zapletov, bo nova Kolezija kopalce sprejela ob začetku kopalne sezone 2015. Kot napovedujejo na občini, bodo izvajalci z gradnjo začeli predvidoma konec tega meseca, pogodba pa določa, da morajo dela končati v desetih mesecih od uvedbe v delo, torej do konca junija prihodnje leto.

Ali bo druga faza projekta, katere glavni del je 25-metrski pokriti bazen, kdaj končana, ali pa bo ostalo le pri (dragih) načrtih na papirju, pa je trenutno nemogoče napovedati. Na MOL so že večkrat dejali, da je realizacija tega dela odvisna od možnosti pridobitve zasebnega kapitala.