Gradnja soseske Polje III teče nemoteno

Stečaj Begrada gradenj ne vpliva na izvajanje gradbenih del v soseski, kjer gradijo 148 novih neprofitnih stanovanj.

Objavljeno
14. avgust 2014 15.02
Gradnja soseske Polje III, Ljubljana, 12.Avgust2014
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Stečaj podjetja Begrad gradnje, hčerinske družbe Begrada, d. d., ki je glavni izvajalec del v nastajajoči stanovanjski soseski Polje III, ne vpliva na potek del, so sporočili z javnega stanovanjskega sklada, ki vodi to 13-milijonsko investicijo.

»Trenutno dela potekajo normalno in v skladu s terminskim načrtom. Predstavniki izvajalca so navzoči na gradbišču in v zvezi z nadaljnjim potekom del ne navajajo nikakršnih težav,« je povedal direktor mestnega stanovanjskega sklada Sašo Rink. Družba Begrad gradnje namreč pri tem projektu ni bila med nominiranimi podizvajalci.

Posel, ki ga je Begrad, d. d., pridobil na razpisu oktobra lani, je vreden 10,8 milijona evrov (brez DDV). Kot je razvidno iz objave o oddaji naročila, je bilo najprej predvideno, da bo glavni izvajalec podizvajalcem oddal le petino del. Toda glede na seznam podizvajalcev in predvideno vrednost načrtovanih del, ki so nam ga poslali s stanovanjskega sklada, bodo podizvajalci v soseski Polje III izvedli več kot štiri petine del.

Kot smo poročali že pred časom, je največji podizvajalec z aneksom k pogodbi januarja letos postala družba Operis, d. o. o., ki je prek stoodstotnega lastnika, družbe G-Consult in zastopnika Josipa Šimećaka povezana z zasebnim partnerjem iz Stožic, Gradis skupino G. In čeprav je bila družba Operis ustanovljena šele novembra lani, je dva meseca kasneje pridobila kar 4,4 milijona vreden posel za gradbena, obrtniška in elektroinstalacijska dela v prvi fazi gradnje.

Pri projektu je sicer nominiranih 17 podizvajalcev, iz skupine Begrad samo Begrad trgovina za dobavo materiala. Drugi največji podizvajalec je Klima Ptuj, ki bo izvajala strojne instalacije v predvideni vrednosti 1,4 milijona evrov, med večjimi je še Grading Kurent, ki bo za hidroizolacijska in druga dela dobil okoli 900 tisočakov. Skupna vrednost del, ki naj bi jih za Begrad opravili podizvajalci, je kar 8,8 milijona evrov.

V soseski bo 148 stanovanj ter 124 parkirnih prostorov v podzemni garaži in še 89 na zunanjih dveh parkiriščih. Gradnja naj bi bila končana aprila prihodnje leto. Razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj, ki zajema tudi nova stanovanja v Polju III, teče, vloge pa lahko občani oddajo še do 5. septembra.