Gregor Istenič (SD): »Izključitev svetnika je bila pretirana«

Snemalni »škandal«: Poslovnik mestnega sveta MOL ne ureja snemanja sej. Marsikatera občina ima to urejeno.

Objavljeno
12. november 2013 21.57
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Mojca Zabukovec, Ljubljana

Ljubljana – Župan Zoran Janković je dan po mestni seji ponovil, da je bilo ravnanje svetnika SDS Jerneja Pavlina, ko je ta brez dovoljenja s kamero snemal razpravo, »višek pobalinstva« in »nespodobno do članov nadzornega odbora«, ki so pripravili poročilo o poslovanju občine v preteklem letu, a ga zaradi prekinitve seje niso predstavili.

Ponedeljkova seja mestnega sveta se je končala s prekinitvijo in izključitvijo svetnika Pavlina, ker je ta brez dovoljenja snemal. Snemalne naprave niti po opominu in ukoru župana ni hotel umakniti, po izključitvi s seje pa ni hotel zapustiti dvorane. Sejo bodo sicer nadaljevali 25. novembra, nanjo pa, kot je napovedal župan, varnostniki Pavlinu ne bodo dovolili vstopa.

»Kdor z varnostniki preprečuje vstop v dvorano, ne razume ničesar,« pravi Pavlin, ki je prepričan, da župan s takšnim ravnanjem kaže nespodoben odnos do svetnikov in mestnega sveta. Snemanje sej, še pravi svetnik SDS, mu omogoča poslovnik o delu mestnega sveta v četrtem členu, ki določa, da so vse seje javne. Po njegovem je »javnost tudi to, da se seje lahko snema«. Dodaja, da bo javnost le tako lahko spremljala, »kako župan ugaša mikrofone kritičnim svetnikom«.

Da je ukrep o izključitvi svetnika Pavlina »pretiran«, meni Gregor Istenič. Svetnik SD pojasnjuje, da ponavadi doleti tistega, ki se neprimerno vede, česar pa v tem primeru ni bilo. Isteniča sicer ne moti, če so med sejo vključene kamere, se mu pa zdi problematično, če navzoči svetniki o tem niso predčasno obveščeni.

»Če bi Pavlin napovedal, da bo snemal in pri tem podal tudi obrazložitev, nihče od svetnikov temu ne bi nasprotoval,« je prepričan Istenič.

Miha Jazbinšek razume Pavlinovo izključitev kot grožnjo, ki, kot pravi svetnik Zelenih Slovenije, nima podlage v pozitivni zakonodaji, zaradi česar razmišlja, da bi župana kazensko ovadil zaradi načina vodenja seje. Po njegovem je sporno tudi to, da je Janković »svojim ukazal, naj glasujejo proti predlogu« Mojce Kucler Dolinar, po katerem bi morali zagotoviti internetni ali neposredni televizijski prenos vseh sej in tudi podatke o tem, kako je glasoval vsak od svetnikov. »Župan se zdaj dela lepega in pravi, da bi se seje lahko snemale, hkrati pa je sam zahteval glasovanje proti snemanju,« opozarja Jazbinšek.

Če je snemanje sej urejeno v številnih občinah, bi to lahko uredili tudi v Ljubljani, je prepričana svetnica NSi Mojca Kucler Dolinar. Opozicijski svetniki so po njenem to tudi že večkrat predlagali. »Ljubljančanom moramo omogočiti, da delo svetnikov in župana lahko spremljajo v vsem mandatu, ne le pred volitvami,« pravi svetnica in napoveduje zbiranje podpisov občanov v podporo predlogu o neposrednem prenosu mestnih sej.

Brez pravne podlage

Čeprav so svetniki v ponedeljek z večino glasov zavrnili snemanje sej mestnega sveta, je Janković danes predlagal, da bi lahko spisali sklep, ki bi to vendarle omogočil. Bo pa, kot je dejal župan, najprej treba počakati na uradni odgovor informacijske pooblaščenke.

Njena namestnica Rosana Lemut Strle je v neuradnem odgovoru pojasnila, da poslovnik mestnega sveta MOL ne ureja snemanja sej, zato ga svetniki niti ne pričakujejo in ne morejo pričakovati.

»Ob takšni ugotovitvi kakršnokoli snemanje pomeni ustvarjanje zbirke osebnih podatkov brez pravnega temelja,« pojasnjuje namestnica in opozarja, da javnost seje še ne pomeni, da lahko kdorkoli snema. Dodaja, da je tudi snemanje v sodni dvorani urejeno s sodnim redom, snemanje v državnem zboru pa s poslovnikom.