Hotel brez parkirišč? Ne bo šlo!

Hotel Intercontinental na Bavarskem dvoru: Medtem ko investitor čaka na spremembo gradbenega dovoljenja, občina znova spreminja OPPN.

Objavljeno
30. november 2015 17.08
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Srbski investitorji hotela Intercontinental na Bavarskem dvoru čakajo na odločbo upravne enote o spremembi gradbenega dovoljenja. Ob tem je občina šele začela postopek sprememb OPPN. Bo to vplivalo na začetek gradnje, ki je bil napovedan še za to leto?

Naj spomnimo, v srbski Delti so oktobra napovedali, da se bodo gradnje novega hotela, ki bo ena večjih gradbenih investicij v glavnem mestu v zadnjih letih, lotili še letos. Kot smo izvedeli na ljubljanski upravni enoti, so vlogo za spremembo gradbenega dovoljenja investitorja Bavarski stolp, d. o. o., prejeli 11. septembra. Gre za spremembe namembnosti poslovnega objekta v križišču Slovenske in Tivolske ceste v hotel ter posledično prilagoditve interierja. O zahtevi za spremembo gradbenega dovoljenja še ni odločeno, so sporočili.

Medtem, v začetku novembra, je tudi občina začela pripravljati spremembe in dopolnitve občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). Tega je zadnjič spreminjala lansko pomlad in takrat omogočila dvofazno gradnjo (investitor lahko najprej zgradi le garažno klet in pritličje).

Za spremembe OPPN osem mesecev

»V času od sprejetja OPPN se je investicijska namera za zahodni del območja spremenila. Novi investitor namerava zgraditi hotel višje kategorije. Del zahtev, ki jih mora stavba takega hotela zagotoviti, prostorski načrt ne dopušča. Hotel potrebuje večji pritlični del, prostore za goste (konferenčno sobo in dvorano) tudi v kletnih etažah, dovoz s Slovenske ceste s kratkotrajnim stojnim mestom za taksije in avtobuse pred vhodom ter dostavo na nivoju pritličja, kar vse ni v skladu z določili OPPN,« razloge za pripravo sprememb prostorskega akta pojasnjujejo na občini.

»Predlogi sprememb so sprejemljivi in ne spreminjajo celovitosti načrtovanih prostorskih ureditev v območju OPPN,« so še zapisali. Pripravo sprememb in dopolnitev načrta bodo vodili po skrajšanem postopku, saj se nanašajo samo na posamične posege v prostor, ki ne vplivajo na celovitost predvidenih prostorskih ureditev ter na rabo sosednjih zemljišč in objektov, so napovedali. Predlog akta naj bi bil v mestnem svetu v osmih mesecih, kar pomeni na eni od sej pred poletnimi počitnicami. Pripravo sprememb bo financiralo podjetje Bavarski stolp.

V Delti nam na vprašanja, ali bodo ti postopki za več mesecev zamaknili napovedani začetek gradnje ali pa je ta še vedno predviden za letos, niso odgovorili. Zahvalili so se nam za naše zanimanje in dejali, da trenutno nimajo nobenih novih informacij. Neuradno pa smo izvedeli, da investitor še vedno pričakuje, da bo upravna enota decembra ugodila njegovi vlogi za spremembe gradbenega dovoljenja, tako da bi gradnja lahko stekla. Nato bi prihodnje leto na podlagi sprememb OPPN znova zaprosili za nove spremembe gradbenega dovoljenja. Že veljavni OPPN namreč dopušča namembnost hotelskih nastanitev. Hkrati so z zadnjimi spremembami pred poldrugim letom opustili vse parkirne prostore na nivoju terena, brez katerih pa si je težko predstavljati delovanje hotela najvišje kategorije.

Po ovinkih do Miškovića

In kdo sploh je uradni investitor hotela na Bavarskem dvoru? Družba Bavarski stolp je bila ustanovljena februarja letos kot d. o. o. z osnovnim kapitalom 2.007.500 evrov. Zastopnik družbe je od junija letos Štefan Knežević s stalnim bivališčem v Beogradu, prej pa je bil to Izet Rastoder (ki je lani v stečajnem postopku kupil gradbeno jamo na Bavarskem dvoru).

Stoodstotna lastnica Bavarskega stolpa je ciprska družba Astatine Holdings Limited, ustanovljena maja 2011. Ta je bila do decembra lani v lasti podjetja Hitomi Financial Limited s sedežem na Britanskih deviških otokih, odtlej pa je njen lastnik Hitomi Management LTD, ki ima sedež na istem naslovu. Hitomi Financial Limited obvladuje prav Miroslav Mišković, je razvidno iz obtožnice proti lastniku in predsedniku Delte Holdinga, ki je bila objavljena na srbskem portalu vreme.com.