Inšpektorji poostreno nad taksiste

Ljubljanski vozniki opozarjajo, da spremembe na občinski ravni ne bodo dovolj.

Objavljeno
14. april 2014 21.55
4.12.2012 Ljubljana, Slovenija. Ljubljanski taksisti.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Ljubljana – Mestni inšpektorji danes začenjajo poostren nadzor nad taksisti, potem ko so bile februarja uveljavljene spremembe odloka o avtotaksi prevozih.

V mestnem redarstvu so od sprejetja sprememb odloka o avtotaksi prevozih na nepravilnosti zgolj opozarjali, od danes pa bodo nadzor poostrili in v primeru kršitev tudi ukrepali. To so sicer napovedovali že za prvi april. Z občine so sporočili, da bodo inšpektorji nadzirali, ali je vozilo opremljeno z nalepkama in ali ima voznik pri sebi avtotaksi izkaznico in dovoljenje za opravljanje storitve na območju MOL. Globa za prekršek znaša 1400 evrov za posameznega prevoznika in 280 evrov za odgovorno osebo.

Po novem voznik, ki ne bo imel opravljenega izpita o poznavanju mestne občine in bo brez ustreznega dovoljenja, v Ljubljani ne bo mogel opravljati prevozov s taksiji. V izdanem dovoljenju za koledarsko leto je določeno plačilo takse v znesku dvesto evrov, s čimer je taksistu dovoljena uporaba rumenih pasov in Slovenske ceste. Na podlagi opravljenega izpita o poznavanju mesta si prevoznik pridobi trajno veljavno avtotaksi izkaznico. Svoje vozilo mora opremiti z dvema nalepkama; na eni je napis Taksi LJ in na drugi zaporedna številka vozila. Plačila letne takse so oproščeni le tisti, ki imajo vozilo, bolj prijazno do okolja, ali vozilo z možnostjo prevoza invalidov v invalidskem vozičku.

238 vlog, 120 dovoljenj

Na občini so konec februarja pozvali prevoznike avtotaksijev, da v enem mesecu podajo vlogo in si s tem pridobijo dovoljenje za opravljanje dejavnosti na območju MOL. Čeprav je po neuradnih ocenah v Ljubljani več kot tisoč taksistov, so doslej prejeli 238 vlog za pridobitev dovoljenja za opravljanje taksi storitev in izdelali 120 dovoljenj.

V taksi podjetju Laguna so pred časom pojasnili, da bodo vsa njihova vozila opremljena z nalepkami, njihovi vozniki pa da bodo imeli dovoljenje. V Taxi društvu pa so takrat opozorili, da bo občina z novim odlokom, po katerem bo pobirala letno takso, zaslužila, medtem ko taksisti od tega ne bodo imeli nič. Letos spremenjeni odlok o avtotaksi prevozih po njihovem tudi ne ureja trga cen, z nalepko pa da se bodo legalizirali vozniki, ki vozijo pod tujo licenco. Veljavni odlok o avtotaksi prevozih je bil od leta 2008, ko je bil sprejet prvič, sicer popravljen in dopolnjen že trikrat. Nazadnje so vanj vpisali najvišjo ceno za kilometer vožnje, ki ne sme preseči evra in pol. Taksisti sicer opozarjajo, da je nekatere rešitve ponujal že stari odlok, a se niso izvajale, in hkrati poudarjajo, da spremembe na občinski ravni ne bodo dovolj za ureditev razmer in da bo v to področje nujno morala poseči država.